Utblick över Druvefors

Cirka 1:50 in i videon kommer en sekvens där jag förväntas känna tveksamhet inför livet i staden.

Hur det kom sig att jag är med i en holländsk video

För en tid sedan fick jag ett mail från Noud Williams i Nederländerna. Han och hans partner Stephan Verrips ville använda några sekunder från videon “Ensam jag är“. Den hade gjorts för att illustrera en Thore Skogman-låt. Av intresse var inledningssekvensen, där jag står vid Viskan och blickar ut över Druvefors.

I syfte att förklara sammanhangen fick jag se exempel på tidigare arbeten som frågeställaren hade utfört. Jag fick veta att han skrivit sången “Autumn” tillsammans med Derk Evert Waalken. Den hade hamnat på gruppen Leap Days album “Threehouse”. Noud Williams gjorde senare en video till den låten: >>>

Bidrar med några sekunder i svartvitt

Även om detta inte är musik som jag brukar lyssna på, eller ens sätter särskilt högt, så var jag ändå positiv till att medverka. Delvis för att det kändes som en kul grej, men mest för att Noud Williams framställde sin önskan på ett sådant trevligt och professionellt sätt. Självklart vill man vara en sådan kille till hjälp.

Min första uppgift blev att försöka hitta originalfilmen, i förhoppning om att den skulle vara i färg. Jag tittade på flera externa hårddiskar, utan att hitta den någonstans. Sedan fann jag sekvensen på ett USB-minne, av en ren tillfällighet. Men då var det försent. Det hade gått flera veckor och Fish on Fridays video “Life in Towns” hade redan publicerats.

Sången och videon handlar om hur det är att leva i en stad. Den är skarpt ifrågasättande ska tilläggas, vilket på någon nivå återspeglar stämningsläget i Thore Skogmans sång. Samtidigt som detta var skälet till att holländarna blev intresserade, finner jag det märkligt att de ens lyckades hitta den.

Ett foto som holländska filmare tolkar som ett uttryck för alienation i staden.

Uppdaterad
2023-11-15