En av de mest kända låtarna

Insjungningen illustreras med foton från 1999, då Thore Skogman-tolkningarna introducerades.

Skrev många hitlåtar till andra artister

Många anser att ”Tiotusen röda rosor” är Thore Skogmans mest kända sång, vilket förstås beror på hur man mäter. Ursprungligen var det Jan Höiland som gjorde sången känd. Men den har sjungits in av ett flertal artister, till exempel av Hans Martin och Vikingarna.

Så sent som i våras sjöng Christer och Cecile Nerfont in den, samt ytterligare fyra sånger. I arrangemang av Pär Jorsäter hyllar de tillsammans med Wermland Operas orkester Thore Skogman. Detta med anledning av att han skulle ha fyllt 90 år i mars förra året. Att deras CD fick namnet ”Tiotusen röda rosor” ger en indikation på just den sångens betydelse.

Annars finns det åtskilliga fans som menar att ”Fröken Fräken” är nummer ett på Thore Skogmans hitlista. Särskilt som den lär ha blivit Sven-Ingvars största framgång på skiva. Eller var möjligen ”Min gitarr” gruppens största hit? Även den sången kan för övrigt kopplas till Thore Skogman, då han åtminstone skrev texten till den.

Här kan det vara lämpligt med en påminnelse om att Thore Skogmans låtar varit av stor betydelse för många andra artister. Minns att Lars Lönndahl medverkade med ”Twist till menuett” i Melodifestivalen 1963 – eller var det istället Carli Tornehave? Klart är att Siw Malmqvist skördade framgångar med ”Bergsprängartango”, Lill-Babs med ”Manolito” och Göingeflickorna med ”Ett brev betyder så mycket”.


NOT: För egen del tycker jag bättre om att skriva ”tio tusen” än ”tiotusen”. Det har delvis att göra med hur jag intonerar i refrängen. Dessbättre tycks inte språkvårdarna i Språkrådet ha några invändningar mot mitt bruk: >>

Uppdaterad 
2022-11-24