Programledare i TV

Thore Skogman som värd för ett julprogram i Svensk Television.

Trivs bra i rollen som värd för julprogrammet

När artisten ifråga leder långdans runt ett julbord i TV märks det att han är en pigg och vältränad 62-åring. Det nästan timslånga programmet heter ”Klappa på med Thore Skogman” och han öppnar upp med en glad sång. Minst lika roligt har han under nästa programpunkt, för där handlar det om att presentera julklappsrim.

En knapphändig grunka,
till bilen du får.
När den börjar funka,
de flesta du når.

Vad detta syftar på avslutas mot slutet av programmet och sist i denna text. Även gästerna Pernilla Wahlgren och Tommy Körberg bidrar med rim. De är dessutom först ut bland gästerna att ställa sig framför Lasse Samuelssons väl besatta orkester för att sjunga. Men först efter att ha blivit intervjuade av Thore Skogman, något han behärskar till fullo.

Uppgiften är att skapa en lugn och fin stämning, troligen på självaste dagen – för det antyds att ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” sänts tidigare under kvällen. Samtidigt som Thore Skogman ger utrymme för eftertänksamhet, agerar han med driv – med elegans därtill. Hans naturliga timing är osviklig.

SJUNGER SOM OM HAN STOD PÅ OPERETTSCENEN

Som artist var han under sin långa karriär en enormt flitig gäst i radio och TV-program. Mindre känt är att han ibland också arbetade som programvärd i dessa medier. Det har varit intressant att se hur pass väl han behärskar detta yrke. Men det är förstås inte endast Thore Skogman som väcker intresse, utan i hög grad själva upplägget och de övriga gästerna.

Skådespelerskan Margreth Weivers läser en saga på traditionell kristen grund. Potpurrier baserade på julsånger förekommer, liksom dragspelsmusik av Roland Cedermark. Tina Ahlin – som flera år senare blev folkkär ackompanjatör i ”Så ska det låta” – spelar munspel, samt sjunger i trion ”Mamsell”.

För egen del bidrar Thore Skogman med bland annat ”Jul i gamla Sverige”. Hans sätt att sjunga för tankarna till operettscenens framställningskonst. Sången skrevs av pseudonymerna Brisco och Torres. Den inleder för övrigt LP:n ”Skogmanjul” från 1985.

VISAR PROV PÅ TONSÄKERHET I MELLANSNACKET

Tonen i den här sortens program riskerar att bli väl högstämd, något som dock bryts när det är en kvart kvar eller så. I ett antal burleska textsnuttar under ledning av programledaren bubblar en folklig vildhet upp. Till och med den underårige tomten bidrar med en överraskning: ur hans bergsprängare springer moderna rytmer och unga dansare fram.

Efter detta råder en mer uppskruvad atmosfär i rummet, åtminstone för en stund. Genom avslutningen med klassikern ”Stilla natt” sker en återställning av andan, med omedelbar verkan. Inte minst för att det sker i en unik duett där Thore Skogman sjunger tillsammans med Tommy Körberg. För det sparsmakade arrangemanget står den klassiskt skolade pianisten Stefan Nilsson.

Programmet ”Klappa på med Thore Skogman” lades ut på SVT Play den 1 december 2022. Det ska plockas bort från ”Öppet arkiv” den 31 januari 2023. Första sändningen skedde 1993, med undertiteln ”Musikaliskt julbord med Thore Skogman”. Här visar han prov på stor tonsäkerhet, inte endast när han sjunger utan helt visst i mellansnacket och i samtalen med de begåvade gästerna.

Thore Skogman sjunger ”Stilla natt” tillsammans med Tommy Körberg.

NOT: Julklappsrimmet i textens inledning syftar på en mobiltelefon.

PETER GRÖNBORG
Uppdaterad 2023-01-01