Krocketquiz 1

Michael Schollin har vad som krävs för att svara rätt på frågor – en magnifik tänkarpose!

Frågorna från vårens tipspromenad har blivit ett quiz

Den 21 mars i år var sportchefen för Borås Krocketsällskap hemlig gäst hos Mötesplats Kransmossen. Han hade gjort tipsfrågor, som ett 30-tal personer besvarade under en promenad i närområdet. När svaren rättades fick han möjlighet att berätta lite om klubbens verksamhet för de närvarande – som åt våfflor – samt demonstrera golfkrocket för dem som så önskade.

De frågor som användes vid tillfället presenteras nedan i form av ett quiz. Testa dem gärna, genom att markera det som du tror är rätt svar. Placera muspekaren över frågetecknen efter texterna för att få fram en kort bildtext, vilken ibland kan vara till hjälp.

Klicka på “finish” när du besvarat alla frågor. Resultatet presenteras direkt, högt upp, över första frågan. Missnöjd med resultatet? Ladda sidan på nytt och försök igen. Lycka till!

För mer information: Krocketquiz.


Results

#1. Krocketens ursprung har inte fastställts. Men det var i England långlivade regler formulerades. Från vilket land kom sporten till engelsmännen? ? På bilden spelas krocket i Dublin.

#2. På 1800-talet blev krocket en stor sport i England. Men på engelska används ett franskt ord för sporten, trots att den knappt förekommer i Frankrike. Vilket? ? Klotens färger är blått, rött, svart och gult.

#3. Endast i ett olympiskt spel har krocket varit en av grenarna. Sju män och tre kvinnor deltog. I publiken fanns bara en betalande person… Vilket år var detta? ? Fotot till vänster togs då krocket var med i OS.

#4. Svenska Krocketförbundet arrangerar SM-tävlingar och utser spelare till EM och VM. När det bildades var samarbetet mellan Kalmar och Stockholm viktigt. När? ? De första svenska mästerskapen väckte intresse.

#5. Männen på bilden bor i Vimmerby. De har vunnit mer än 25 svenska mästerskap. Deras klubb har hämtat sitt namn från grekisk mytologi. Vilket? ? Thomas C Ericsson och Mikael Agebjörn.

#6. Borås bästa spelare är Jonatan Andersson. Han har varit i två EM-finaler och vunnit SM i samtliga discipliner. Han vann sin första titel i en park i Borås. Vilken? ? Jonatan Andersson vid sin första SM-vinst.

#7. I mitten av Borås Krocketsällskaps logga är en huvudfoting placerad. Den vill likna ett föremål som finns i Borås kommuns stadsvapen. Vilket är det? ? Borås Krocketsällskaps logotype.

#8. Sommaren 2021 vann Jörgen Larsson och Ivar Rasmussen SM i golfkrocket dubbel. De är inte tonåringar, men födda samma år. Hur gamla var de när de vann? ? Ivar Rasmussen och Jörgen Larsson.

#9. Sedan 2020 lär Borås Krocketsällskap barn att spela golfkrocket. Det sker i samarbete med en verksamhet som kommunen driver. Den heter? ? Love hoppar av glädje efter ett bra slag.

#10. De vanligaste spelformerna är svensk krocket, golfkrocket och association croquet. Men i Kalmar utövas sporten i ett skogsparti och på en äng. Vad kallas disciplinen? ? I Kalmar rör man sig över stock och sten.

#11. I Afrika finns en nation som vunnit många titlar inom golfkrocket. Spelarna är kända för sin stil att slå mycket hårt. Vilket land tävlar de för? ? Naheed Hassan i VM i golfkrocket 2004.

#12. I Borås kommun finns det en rondell som smyckats med stenformationer som liknar krocketbågar. Var finns den någonstans? ? Rondellen med krocketbågar av sten.

#13. Kloten på bilden är av god kvalitet, för tävling. De är av märket Dawson och tillverkas i Australien. Hur mycket väger ett av kloten? ? Kloten finns i primary och secondary colours.

Finish

Uppdaterad
2023-09-06