Den store svenske norrmannen

Radiojournalisten Thomas Neraasen i ett samtal med Sigbjørn Hemstad.

Två norska profiler talar om Thore Skogman

Möjligen var det så att Thore Skogman flyttade till Karlstad i slutet på 80-talet för att komma närmare Norge. Han blev förvisso inte lika stor i grannlandet som i hemlandet, men hade en mäktig karriär även där. Särskilt på 70- och 80-talet, när hans stjärna dalade något i Sverige efter de exempellösa framgångarna på 50- och 60-talet.

Detta och mycket annat talar de norska profilerna Thomas Neraasen och Sigbjørn Hemstad om i ett radioprogram som lagts ut på Youtube. Medan den förstnämnde anses vara expert på dansbandsmusik är den senare författare och mycket mer därtill. Båda gillar Thore Skogman och har en hel del att berätta om artistens levnadsbana. Det gör de i programmet ”Fra Svensktopp till Rock’n’roll”, vecka 5-2022.

Eftersom Thore Skogmans popularitet i Norge inte är särskilt känd i vårt land har informationen nyhetsvärde. Till exempel lär artisten ha kallats för ”den store svenske norrmannen”, vilket förstås är talande. Detta illustrerade han i Norge genom att bära en tudelad kostym, med svenska flaggans färger på ena halvan och de norska färgerna på den andra. En pendang till den kostym i gult och blått han ofta bar i Sverige från 1966 och framåt.

PRODUKTIVITETEN OCH MÅNGSIDIGHETEN VAR UNIK

Utöver den allmänna och invändningsfria biografi radiopratarna tecknar över Thore Skogman, bidrar de med specifik information rörande aktiviteter på norsk grund. De spelar och kommenterar sången ”Klara”, om en konduktör på Bergen-banan som blir kär i en passagerare. De hyllar låten ”Skidbladner”, som skildrar ett i Norge omtalat fartygs färdrutt och öde.

Tydligen blev ”Røkt gjøk med løk” en större framgång i Norge än i Sverige. Den fanns med på en skiva med titeln ”Thore Skogman med norsk tunge” (1976), som det ofta refereras till i radioprogrammet. Den hade en särskild betydelse för Thomas Neraasen under hans barndom.

Båda radiopratarna är kunniga i ämnet, men det är Sigbjørn Hemstads uppgift att bära upp rollen som expert. Han framhåller att det verkligt unika med Thore Skogman var hans produktivitet. Han påminner om att artisten inte hade särskilt många stora succéer i landet, men att han var en populär TV-personlighet. Han figurerade som konferencier vid stora galor, och liknande.

Sigbjørn Hemstad lyfter även fram Thore Skogmans mångsidighet och bredd som låtskrivare. Som exempel på spännvidden nämns ”Surströmmingspolkan”, ”Twist till menuett” och ”Ensam jag är”. Och genom att avsluta sändningen med ”En evig sång” snuddar man vid artistens intresse för andlighet och livsfrågor.

PETER GRÖNBORG
Uppdaterad 2022-12-06