Kända personers minnen

Kända personer berättade minnen och gav värdeomdömen om artisten.

Korta kommentarer om artistens betydelse

Strax efter Thore Skogmans bortgång 2007 publicerade Aftonbladet en enkät. Möjligen hade den gjorts av Tidningarnas Telegrambyrå. Man ringde runt till kända personer och frågade vad artisten betytt för dem. Det har sitt intresse att granska deras svar, för de ger en bild av hans egenskaper och betydelse.

HAN STÄLLDE ALLTID UPP 

Skådespelerskan Inger Nilsson lärde känna Thore Skogman på 90-talet. De medverkade i TV-programmet ”Fångarna på fortet” tillsammans. ”Han var trevlig, snäll och rar – och väldigt modig”, sa hon. ”Jämtgubben” är hennes favoritlåt, för att den är ”härlig”. Enligt skådespelaren Jan Malmsjö kommer Thore Skogman ”att leva för evigt. Han lever i våra minnen som en underbart härlig medmänniska”.

Radiomannen Kent Finell gillar ”Även bland rosor finns det törnen”, för att den är ”speciell”. Han hade känt Thore Skogman i många år. ”Det var ordning och reda med Thore. Han ställde alltid upp för sina vänner.” Skådespelaren Gösta Krantz val av favoritlåt blev ”Tio tusen röda rosor”. Tydligen hade han ”kämpat mycket tillsammans” med Thore Skogman, som han ansåg vara ”en trevlig, bra och snäll man”.

FRUKTANSVÄRT VÄNLIG SJÄL

Sångerskan Viktoria Tolstoy tycker att det var en stor ära att få spela in Thore Skogmans tusende låt, men hennes favorit är ”Surströmmingspolkan”. Enligt hennes uppfattning var artisten ”oerhört varm, öppen och glad”. Sångaren Björn Skifsbetonar att Thore Skogman ”hade en otrolig energi och var som sina texter – jordnära och en människovän”.

Artisten Ewa Roos uppskattar ”Surströmmningspolkan”. Thore Skogman betraktar hon som ”en fruktansvärt vänlig själ. Han var alltid hjälpsam och samtidigt påhittig och finurlig”. Gissa om inte även radiomannen Ulf Elfving gillade ”Surströmmingspolkan”! Han minns Thore Skogman ”som god medspelare i TV-laget i fotboll och Pommac-expert. Han var alltid, alltid snäll”.

BLEV ETT FOLKLIGT BEGREPP

Skådespelerskan Myrra Malmberg framhåller ”Pop opp i topp” för att den är ”underbar”. Hon kommer att minnas Thore Skogman ”med värme”, för han var ”en generös man. Han var nyfiken och vänlig”. Skådespelaren Björn Källmansfavoritlåt är ”Pop opp i topp”. Han beskriver Thore Skogman enligt följande: ”Han utstrålade värme och humor utan någon som helst förställning”.

Skådespelaren Peter Harryson berättar att han tyckte mycket om Thore Skogman, som han anser blev ett begrepp för svenska folket. ”Så folkkär var han”, vilket det är ”få förunnat att kunna bli”. Sångaren Sten Nilsson framhåller att Thore Skogman var ”en naturmänniska och nog en av de mest energiska personer” han träffat. ”Han vilade aldrig på hanen utan var alltid full av idéer.”

ÄLSKADE ATT UNDERHÅLLA

Skådespelerskan Görel Crona har alltid haft en ”otroligt varm känsla” för Thore Skogman. Han ”var en fantastiskt varm, generös och enkel människa”. Operasångerskan Kjerstin Dellerts karakteristik är pregnant: ”Han var originell i allting, i sin livsstil. Han har varit en duktig kompositör. I framtiden kommer han att räknas precis som Evert Taube. Han skrev låtar för svenska folket.”

Sångerskan Barbro Svenssons karakteristik är den mest omfattande och ambitiösa:

Han var en fantastiskt god vän, en speleman och en oerhört begåvad textförfattare, musikmakare och glädjespridare. Han älskade att underhålla. Jag kommer att sakna honom som den glädjespridare han var, men tack vare musiken kommer han att leva kvar.

PETER GRÖNBORG
Uppdaterad 2022-09-29