Jan-Åke Lundberg var en populär spelare i Kalmar FF
I början på 2000-talet föreslog någon att jag skulle göra en liten bok om Jan-Åke Lundberg. Tanken var att marknadsföra krocketsporten genom att skriva en kortare biografi över en av dess främsta utövare. Hans bakgrund som fotbollsspelare på hög nivå kunde också ge intressant stoff, samt spilla över och skänka även krocketen en viss glans, åtminstone indirekt.
Det var för övrigt i sådana banor jag tänkte, när jag senare kom att hjälpa honom med att göra en hemsida. Han har nämligen en verkstad i Kalmar där han tillverkar krocketspel, både för trädgårdskrocket och den typen av krocket som Svenska Krocketförbundet förordar.
Hursomhelst: på den webbplatsen informerade vi inte bara om hans produkter, priser och annat. Vi lade även in ett par notiser, som i ord och bild speglade hans karriär inom fotbollen, till exempel denna:
Under 1970-talet var Jan-Åke Lundberg en framträdande spelare i Kalmar FF. Som center gjorde han 259 mål på 476 matcher, vilket placerar honom på andra plats i klubbens interna skytteliga. Hans främsta minne är en vinst mot IFK Göteborg 1975. Han nickade in matchens enda mål, mot spelare som Torbjörn Nilsson, Ove Kindvall och Björn Nordkvist.
Skadan som förstörde karriären
Som pojke och tonåring testade Jan-Åke Lundberg många idrotter och hade talang för de flesta. Satsningen på fotboll förde honom till två A- och åtta U-landslagskamper.
Han profilerade sig tidigt som nickspecialist och räknas fortfarande som en av landets bästa huvudspelare genom tiderna. Det antyder i alla fall journalisten Jörgen Ström i en artikel i Barometern. Men 1979 slet han av en hälsena då han spelade badminton. Ett år senare gick korsbandet av och menisken sprack.
Han gick skadad från det år han fyllde 24 till det han fyllt 26. Eftersom det är den ålder då en fotbollsspelare förväntas vara som bäst, fick drömmen om att bli proffs läggas åt sidan. En comeback var inte att tänka på, så i början av 1980-talet lade Jan-Åke Lundberg av med fotboll.
Mediahuset i Kalmar gjorde för något år sedan en intervju med honom, där en viss bitterhet kommer till uttryck: ”Jag känner att jag fortfarande har något som är ogjort, som inte blev fullbordat. Det hade varit kul att få visa var skåpet skulle stå.”
Fältkrocket är en specialitet i Kalmar
Det har alltså gått ungefär 40 år sedan Jan-Åke Lundberg lade av med fotboll. Men det är fortfarande många som minns honom. Så sent som 2015 kom han tvåa i P4 Kalmars tävling om vem som är Kalmar FF:s störste legendar. Han fick 122 röster av radiolyssnarna, bara en röst mindre än segraren Henrik Rydström.
Och när han för några år sedan fyllde 64 skrev kännaren Klas Palmqvist följande i ett Tweet: ”Jan-Åke Lundberg är förmodligen den störste fotbollstalang som någonsin kommit till världen i Kalmar.” Med ett sådant renommé lär det inte förvåna någon att han också kom att hävda sig inom krocketsporten.
Intresset för att tävla och sporta fanns förstås kvar även sedan fotbollskarriären var över. Han testade olika idrotter, bland annat golf. Han tyckte dock att det blev för bökigt med att transportera runt alla grejer och försöka boka tid med olika spelare.
En sak som han uppskattade med krocket var alltså enkelheten. Han blev aktiv i Tallhagens krocketklubb, som har en bana i ett skogsparti i närheten av brofästet och väg 137 mot Öland. I föreningen spelas en speciell och särskilt krävande variant av krocket, vilken numera bara utövas i Kalmar.
Dessbättre finns det i staden en rivaliserande klubb. Detta har säkert bidragit till att hålla intresset för sporten vid liv. Den heter Stensö Krocketklubb och ligger söderut, en förening där för övrigt legendarerna Einar Nilsson och Arne Andersson varit aktiva.
Vann sin första SM-tävling i debuten
Banor där fältkrocket utövas kan se väldigt olika ut. I Tallhagen dominerar barrträd, med stenar och rötter som hinder. På Stensö omges spelarna av lövskog och buskig vegetation. En likhet är det stora men ojämna gröna fältet i mitten av banan, där kronan är placerad.
Med enhandsfattning och kort klubba kan en utövare av fältkrocket vid behov göra slag som får klotet att susa iväg över 70 meter. Därför kändes det nog som att anlända till en förkrympt och begränsad värld, när Jan-Åke Lundberg deltog i sin första SM-tävling i 1990.
En expert på svensk eller engelsk krocket skulle troligen få enormt svårt att hävda sig på fältkrocketbana. Motsatsen är inte lika självklar. Trots att spelarna från Kalmar bara utövar SM-disciplinerna en gång om året, nämligen då de arrangeras, har de alltid hävdat sig utomordentligt väl.
På det viset förvånar det inte att Jan-Åke Lundberg blev svensk mästare redan vid första försöket. Han vann även då han debuterade som singelspelare i SM i association croquet. Det var 2003, vilket också ledde till att han fick representera Sverige i de Europeiska mästerskapen det året.
Därmed blev han den förste svenske spelaren någonsin som fick vara med i en stor internationell tävling. Tyvärr ådrog sig Jan-Åke Lundberg en skada på resan till Jersey, vilket inverkade menligt på hans spel. I tidskriften Krocket summerade förbundskaptenen Thomas C Ericsson sina intryck från Krocket-EM 2003 på följande vis:
Sveriges första EM-deltagande blev en mycket positiv erfarenhet. Målsättningen var att vi skulle spela jämnt med ett par av de övriga nationerna, och det lyckades vi med. Hade inte Jan-Åke fått problem med sitt knä kanske till och med en seger hade legat inom räckhåll.
Krocketens ovisshet höjer livskänslan
Jan-Åke Lundberg är aktiv som krocketspelare än idag. Så sent som i sommaren 2019 spelade han SM-final i svensk krocket, i Skara. Han hade vunnit samtliga matcher fram till finalen, i grundspel, i kvarts- och semifinal. Men i finalen blev han hårt attackerad, närmast punktmarkerad av Krister Ekholm.
Den taktiken var begriplig, i ljuset av vilken form Jan-Åke Lundberg hade den dagen. Samtidigt misslyckades den på det viset att Jan Svensson, Häggenäs KK, lämnades i fred och fick fri lejd. Denne kunde ganska obehindrat gå mot en snabb och komfortabel seger.
Redan för drygt 15 år sedan berättade Jan-Åke Lundberg i en intervju vad tjusningen med krocket är. Se texten ”Två spelare – åtta SM-guld” i tidskriften Krocket. Han säger sig gilla den sociala dimensionen, att träffa spelare från övriga Sverige. I själva spelet fascineras han av det ovissa, att det skiftar mycket, att förutsättningarna är nya hela tiden. På det viset bidrar krocket till att höja livskänslan:
Det handlar om att leva i nuet. Som spelare har man kniven på strupen, man lever farligt, men har hela tiden möjlighet att påverka situationen. Spänningen är stadigt på topp, vilket inte är fallet i vardagen, i den grå lunken. Ibland känns allt så skyddat, så förutbestämt att man kan spy. Krocketen är en motvikt till det. Samtidigt innebär den ju avspänning, en flykt från det vanliga livet.
Meriterna från SM i krocket förtecknas
Fotot nedan togs 2006. Då vann Jan-Åke Lundberg en tävling i association croquet i Borås, på banan i Majorslunden. Svensk elit var på plats. Det var också det året han tog sin senaste SM-titel. Till höger om bilden finns en förteckning över hans övriga SM-vinster.
Men frågan är om han inte värderar sina segrar inom fältkrocket högre. Det lär dock vara svårt att få fram information om dem. I början av 2000-talet berättade han i alla fall att han vunnit de prestigefyllda Kalmarmästerskapen tio gånger. Så många vinster hade ingen annan vid det tillfället.
SM-vinster
1990 * Svensk krocket (singel)
1991 * Fältkrocket (dubbel)
1994 * Svensk krocket (singel)
1997 * Svensk krocket (singel)
2002 * Svensk krocket (singel)
* Association croquet (dubbel med Leif Palmqvist)
2003 * Association croquet (singel)
* Svensk krocket (dubbel med Leif Palmqvist)
* Association croquet (dubbel med Leif Palmqvist)
2006 * Svensk krocket (dubbel med Krister Ekholm)
© Peter Grönborg
Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Uppdaterad
2022-12-08