Rankingen i historisk belysning

Idag är Joi Elebo Sveriges högst rankade golfkrocketspelare. Han bor i Anderstorp och har en bana på sin egen tomt.

År 2017 ökade aktiviteten dramatiskt

Nästa år har Borås Krocketsällskap för avsikt att genomföra minst två rankingtävlingar i disciplinen golfkrocket, en på våren, en på hösten. Idén kommer ursprungligen från våra vänner i Karlstad Croquet. De önskade sig den sortens turneringar under ett av sina många besök i Borås, från 2017 och framåt.

De två fullskaliga banorna på Kransmossens IP är inte de bästa i Sverige, men de har måtten som krävs: 35 x 28 yards, det vill säga 32 x 25,6 meter. För att kunna arrangera fullvärdiga rankingtävlingar krävs även godkända klot och bågar, vilket föreningen dessbättre har tillgång till.

När vi talar om rankingtävlingar talar vi om den värdering av spelare som redovisas på webbplatsen Golf Croquet Grading System. Första året systemet kom till användning var 1998. Då fanns inga svenska namn där. Det dröjde till 2002 innan Peter W. Just nämndes för första gången. Han rankades för övrigt som nummer 130 i världen det året.

År 2003 hade han klättrat till plats 105, för att 2004 passeras av Anton Varnäs som nådde plats 55. Året efter förekom inga svenskar på listan men 2006 debuterade ytterligare sex svenskar där. Anton Varnäs toppade fortfarande den nationella rankingen och med sina 36 matcher hade han spelat mer än de övriga gjort tillsammans.

Nästa år var plötsligt 17 svenska spelare med på rankingen. Den toppades av två spelare från Borås Krocketsällskap, av Anders Moldin och Jörgen Larsson. Sex av spelarna hade spelat över 30 matcher vardera, vilket berättar om att golfkrocket etablerat sig som spelform.

Ett genombrott för Joi Elebo

Anton Varnäs återtog topplaceringen 2008 och räknades då som 41:a i världen. Även tvåan Simon Carlsson och trean Jonathan Andersson etablerade sig i toppen, som 85:a och 110:a. Ett år senare räknades den senare som bäst i Sverige och som 29:a i världen, vilket är den bästa rankingplacering som någon svensk nått.

Men 2010 verkar inte Jonathan Andersson ha varit aktiv, för han förekommer inte i systemet. Istället är det Simon Carlsson och Anton Varnäs som intar tätpositionerna, på plats 50 och 55 vad gäller världsrankingen. År 2011 gör han dock comeback i toppen, som nummer 50 i världen, medan Joi Elebos stjärna börjar stiga, då han placerar sig som fyra i Sverige.

Nästa år klättrar han till en hedrande andraplats, efter Jonathan Andersson som blev 41:a i världen det året. År 2013 ser det ungefär likadant ut i toppen, men för första gången sedan 2006 är antalet svenskar på listan färre än tio, närmare bestämt sju.

Det dalande intresset blev dock tillfälligt, för 2014 är antalet svenska spelare på listan rekordstort – hela 21 stycken. Jonathan Andersson, Simon Carlsson och Joi Elebo ligger i topp. Detta är också året då walesaren Lewis Palmer deltar som svensk, med en fjärdeplats på den nationella rankingen. År 2015 är han på tredje plats, på toppen omgiven av Jonathan Andersson, Anton Varnäs och Simon Carlsson.

Följande år verkar att ha varit lite av ett genombrott för Joi Elebo, som toppar den nationella rankingen. Detta är också året då spelare från Karlstad Croquet Club tar plats på listan: Thomas Sandström, Mattias Vainio och Anders Elfström.

Antalet är större än någonsin

Någon spelare från Borås Krocketsällskap förekommer inte i rankingen 2016. Antagligen är det nu som verksamheten i Majorslunden lagts ned; de aktiva har blivit allt färre, vilket gjort att de tröttnat på att klippa den allt mer vanvårdade gräsmattan. Jonathan Andersson och Anders Moldin bor redan på annan ort, men året efter är de tillbaka i toppen, den förstnämnde som etta, den sistnämnde som sjua.

Lewis Palmer rankas som tvåa 2017, före Simon Carlsson och Joi Elebo. Spelare från Skara Krocketsällskap debuterar på listan: Mathias Johansson, Anders Holmqvist och Erik Svensson, med flera.

Därmed är vi nästan framme i nutid, där Lewis Palmer 2018 lyckas toppa den nationella rankingen. Det har inte skett senare men sämre än trea tycks han aldrig kunna bli, med undantag för debutåret då han som sagt blev fyra. Förra året toppade Joi Elebo den nationella rankingen, så ock även i år.

Efter den relativt låga aktiviteten 2013, då endast nio svenska spelare registrerades i rankingsystemet, har antalet legat kring 20. Att det ökade till 25 förra året kan ha att göra med att flera nya spelare introducerades i Anderstorp, på Joi Elebos och Daniel Larssons bana, exempelvis aktiva i Win & Tonic Croquet Club.

I år har rekordsiffran 32 nåtts, vilket troligen mest beror på det stora intresset för SM-tävlingen i Eskilstuna, samt det Winter Cup-projekt som introducerats i Borås. Till saken hör att spelare från den nybildade klubben Poseidon Croquet Club figurerar.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-12-09