Storsatsning på krocket i Halmstad

I Halmstad kommer två fullskaliga banor för brittisk krocket att anläggas och arbetet pågår.

Två banor för fullskalig krocket

I morse fick jag ett par mail från entusiasten Pege Gustafsson. Han berättar att det händer stora saker i anslutning till Halmstad golfarena. Två banor för fullskalig brittisk krocket håller på att anläggas. Processen har dock avstannat något på grund av för mycket regnande. Men det verkar ändå som att tidsplanen kommer att hålla.

Banorna bör bli spelklara redan nästa år, i mitten av sommaren. Ett omfattande system för bevattning är på plats. Säkert får det betydelse för gräsets kvalitet, vilket för övrigt kommer att klippas två till tre gånger i veckan. Målet är att det ska hålla en höjd på 5,5 millimeter, på en jämn yta.

Anläggandet av två banor är naturligtvis stort nog. Dessbättre finns det potentialer för att skapa ännu flera banor på området, om behov skulle uppstå. Pege Gustafsson låter meddela att det även ska finnas tillgång till en inomhushall med konstgräs. Där kan vinterträningen ske, även utomhus där det finns konstgräs.

För att göra den träningen möjlig har han konstruerat en specialbåge. Den är monterad på en cylinder som passar i ett golfhål. Dessbättre kan bågen användas på både konstgräs och riktigt gräs.

Bågen kan placeras i ett golfhål.

Fördelen med att förlägga krocketbanor i anslutning till en golfarena är att de faciliteter som förekommer där kan användas. Där finns exempelvis både restaurang och bar, samt gym och en utomhuspool. Långväga gäster har möjlighet att övernatta och det går att låna konferensrum för möten.

En strålkastare riktas mot Hallandsmetropolen

I våras startade Pege Gustafsson en krocketklubb i samarbete med Haverdals golfklubb, också den ligger i Halmstad kommun. I samband med att verksamheten flyttar till golfarenan byter föreningen namn till Halmstad Croquet Club.

Det måste ha varit sommaren 2018 jag träffade Pege Gustafsson för första gången. I sällskap med Michael Schollin gjorde han ett studiebesök hos Borås Krocketsällskap, för att få information om klubbens verksamhet, samt om hur de brittiska disciplinerna utövades.

Varken förr eller senare har jag träffat en lika intresserad och absorberande person. Han ställde relevanta frågor med en frekvens som nästan tog andan ur mig. Han kändes lite som en igel, men det var inte mitt blod han ville åt utan allt jag kunde tänkas veta om krocket. Rätt snart hade jag mailat över allt informationsmaterial som vi i Borås Krocketsällskap använder, förenklade regler för golfkrocket, och liknande.

Senare fick jag veta att han planerade att söka sig till the Croquet Academy i Sussex, för att utbilda sig till ”club coach”. Han visade alla tecken på att vilja gå ”all in” för krocket, inte minst för att han pensionerade sig i förtid för detta syfte. I sitt yrkesliv har han varit verksam som entreprenör. Kanske är han den person som krocketen i Sverige länge saknat, någon som förmår att skapa uppmärksamhet kring sporten och göra den tillgänglig för en bredare allmänhet.

Det ska bli spännande att följa utvecklingen av krocket i Halmstad. Med tanke på vilken kraft och envishet som präglar Pege Gustafsson åtaganden så finns det skäl att vara optimistisk. En strålkastare har i alla fall riktats mot metropolen i Halland.

Jag har träffat Pege Gustafsson i Borås, Falkenberg (bilden) och Halmstad.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-11-12