SM-final i svensk krocket

Krister Ekholm verkar byta några ord med Mikael Agebjörn, som sitter på en stol. De övriga finalisterna väntar på att få dra igång SM-finalen: Tim Öhrberg, Thomas C Ericsson och Simon Wahlberg.

Defensiva men strategiska positioner

Å ena sidan lämpar sig inte disciplinen svensk krocket för turneringsspel. Eftersom det är fyra spelare på banan så kommer minst en av dem att dra fördel av de misstag som åtminstone en av motspelarna med nödvändighet gör. Därmed blir spelet slumpartat och väl mycket knutet till tur.

Å andra sidan är det precis detta som gör tävlingsformen attraktiv och spännande. Ska den djärva chanstagningen gå hem och leda till vinst? Eller kommer någon av motståndarna att dra nytta av utfallet i fall satsningen misslyckas?

En annan sak som gör svensk krocket till en dynamisk och levande spelform är möjligheten till pinning. När en spelare blivit fribytare och pinnas måste denne börja om från början. Detta skapar stor osäkerhet hos de spelare som hunnit långt i spelet, medan det inger hopp och framtidstro hos spelare som av olika anledningar hamnat på efterkälken i matchens inledning.

Årets SM-final blev växlingsrik och dramatisk. Den var inte den mest välspelade, men de oförutsägbara missarna ökade på spänningen och gjorde matchen härligt lång. Drygt två timmar höll den på.

Tim Öhrberg, Skara Krocketsällskap hade blått klot och fick alltså inleda matchen. I likhet med Thomas C Ericsson (rött klot), Argus Croquet och Simon Wahlberg (svart klot), Frödinge Krocketklubb gjorde han båge 1 och 2, för att sedan passera 3:an och lägga sig i en defensiv, men strategisk position. Krister Ekholm (gult klot), Frödinge KK tog sig inte ens igenom båge 1 vid första försöket, vilket möjligen hade med taktiska överväganden att göra.

Enkla missar gjorde finalen spännande

Några spelomgångar senare placerade Krister Ekholm sitt klot ett par decimeter framför kronan, perfekt för genomgång. De övriga befann sig på ganska långt avstånd från honom, så sannolikheten för att någon skulle träffa hans klot var inte jättehög. Efter att Tim Öhrberg och Thomas C Ericsson misslyckats med detta, fick dock Simon Wahlberg in en träff.

Efter att han passerat kronan tog han sig runt hela banan och gick ut som fribytare. Därefter var det Tim Öhrbergs tur att försöka men han fastnade vid kronan på tillbakavägen, vilket indirekt gav Thomas C Ericsson en gynnsam möjlighet att bli fribytare, vilket lyckades. Rätt snart fick han också en chans att gå ut och vinna matchen, återigen efter att Krister Ekholm försökt hitta en position vid kronan.

Sedan Thomas C Ericsson träffat det gula klotet gjorde han en take off mot Simon Wahlbergs svarta, som låg vid sidlinjen i närheten av båge 6. Till mångas förvåning missade han klotet, som låg endast två meter från hans eget. Möjligen blev Simon Wahlberg såpass svajig av överraskning att också han gjorde en enkel miss.

Till att börja med lyckades han inte rusha Thomas C Ericssons röda klot särskilt långt. Och den take off han sedan gjorde förde honom inte alldeles nära nästa klot, så det blev en miss från cirka tre meter. I ett enda slag var matchen helt öppen igen, inte minst sedan Tim Öhrberg gått ut om fribytare. Han blev dock pinnad av Krister Ekholm när denne gjorde stor rond, men lyckades gå ut som fribytare igen i matchens slutsekunder. Senare träffade han Simon Wahlbergs klot, vilket gav honom en bronsplats.

Dessförinnan hade Thomas C Ericsson gått ut som segrare, efter två imponerande precisionsslag. Krister Ekholm låg länge efter de andra i matchen, men revanscherade sig i dess senare del med en andraplats.

Spelformen domineras av tidigare vinnare

Ett SM i svensk krocket har på senare år i huvudsak utvecklats till en uppgörelse mellan spelare från sydvästra och sydöstra Sverige. Skara Krocketsällskap har rönt stora framgångar vilket ruckat på det herravälde som Argus Croquet från Vimmerby och Frödinge Krocketklubb länge stått för.

Dessbättre finns det undantag från detta mönster. Förra året vann exempelvis Jan Svensson från Häggenäs Krocketklubb i Skåne tävlingen. Och den gamle storspelaren Jan-Åke Lundberg från Tallhagens Krocketklubb i Kalmar är förstås alltid en faktor att räkna med.

Värt att notera för i år är Anton Kamnes framgångar. Han spelar för den relativt nya klubben Poseidon Croquet Club i Göteborg. Hade inte Thomas C Ericsson pinnat honom i semifinalen så hade han hört till finalisterna. Nu slutade han på sjätte plats, vilket gör honom till årets rookie.

En speciell sak med ett SM i svensk krocket är att det behärskas av spelare som vunnit tävlingen tidigare. Av de femton som deltog kunde mer än hälften titulera sig före detta svenska mästare, i någon av disciplinerna.

På sätt och vis är detta sorgligt, för det ger ju ett lite inkrökt intryck. Någon förnyelse och breddning verkar inte vara i sikte. Idéer för hur grenen svensk krocket ska kunna bli populär verkar saknas. Den riskerar att konkurreras ut av de brittiska disciplinerna, särskilt golfkrocket.

Från vänster bronsmedaljören Tim Öhrberg, guldmedaljören Thomas C Ericsson och silvermedaljören Krister Ekholm.

NOT: SM i svensk krocket genomfördes på Lundavallen i Frödinge. Fredag 14 augusti arrangerades en tävling i dubbel. Söndag 16 augusti anordnades en turnering i disciplinen tvåklotssingel. Referatet ovan är från singeltävlingen som gick av stapeln lördag 15 augusti. På Svenska Krocketförbundets hemsida redovisas resultat från samtliga tre SM-tävlingar.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-08-18