CA:s andra nyhetsbrev

I det senaste nyhetsbrevet länkar Croquet association till en video som ger träningstips.

I nyhetsbrevet blir lokala nyheter nationella

Idag startar en kurs för 9-12-åringar i England. Det sker i Nottingham Croquet Clubs regi. Kursen pågår hela veckan, två timmar om dagen. Jag tror att jag ska kontakta ledaren Ian Draper och be om mer information, för Borås Krocketsällskap har planer på att arrangera något liknande nästa år.

En nyhet som denna hittar jag i Croquet associations senaste nyhetsbrev, det andra i ordningen. Redaktören Eugene Chang inleder med att göra en lägesanalys, med anledning av att ”the lockdown” upphävts för krocketsporten. Handskakningar efter matcher har ersatts av armbågspuffning, och konsumtionen av toapapper har minskat eftersom spelarna gör det de ska innan de kommer till banan. Är förändringar som dessa här för att stanna?

Glädjen är naturligtvis stor över att det är tillåtet att spela krocket igen. Men pandemin har drabbat de engelska klubbarna hårt och kommer fortsätta att göra det. De stora har det särskilt svårt eftersom mycket av deras inkomster kommer från arrangemang av internationella tävlingar. Det blir dock aktuellt med den typen av evenemang tidigast nästa år.

Bra med nyhetsbrev är att de innehåller notiser från en mängd olika klubbar. Vi får veta att Guy Scurfield spelat krocket 25 timmar i sträck i välgörenhetssyfte och en länk till Ealing Croquet Clubs webbplats leder till en video som innehåller träningstips.

Ofta innehåller notiserna lite udda ämnen, vilket roar. Vad sägs exempelvis om att beställa ”Cooking for croquet” från Surbiton Croquet Club? Det är en bok i A4-format som innehåller recept, till måltider som lämpar sig för krocketspelare, får man förmoda. Samlingen innehåller också foton och anekdoter och lanseras som presentbok.

Med en minimal insats nås effekt

Eftersom nyhetsbrevet i första hand är ett forum för Croquet association så rymmer det förstås information om det nationella förbundets administrativa arbete. En arbetsgrupp har tillsatts för att utveckla krocket som tävlingssport, med en ny strategi som grund.

Om denna ordas det inte särskilt mycket. Men klart är att det behövs stora insatser för att stärka disciplinen association croquet. Den är på klar nedgång i England och måste vitaliseras om den ska överleva. Arbetsgruppen har också till uppgift att hitta en plan för hur intresset för golfkrocket ska kunna stärkas ytterligare.

Croquet association knyter också förhoppningar till sina webbseminarier. Endast två har hållits ännu men de har varit betydelsefulla, inte minst vid utarbetandet av rekommendationer för att få igång spelet efter att ”the lockdown” hävts. Diskussioner om hur man väcker intresse för krocket bland ungdomar har burit frukt. Förslaget att sänka priserna på alkohol i klubbhusens barer för att locka studenter kommer dock inte att genomföras, men tanken väckte tydligen munterhet..

En viktig sak i nyhetsbrev är att resultat från tävlingar redovisas. Fördelen med att publiceringen sker via mail är att det kan räcka med länkar. Sju sådana förekommer, bland vilka det till exempel framgår att Rachel Gee vunnit två turneringar. Det var hon som besegrade Jonathan Andersson i finalen vid EM i golfkrocket 2014.

Även andra nyheter hanteras på samma sätt. Redaktionen skriver några ord om vad det är frågan om, följt av en länk. På det viset framstår inte det redaktionella arbetet som särskilt krävande. Med en minimal insats uppnås en ansenlig effekt.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-07-27