Ny bok om taktik i golfkrocket

Stephen Custance-Baker har börjat placera ut bågar på en av Taunton Dean Croquet Clubs tre banor.

Ger en allsidig bild av svårigheter och möjligheter

För något år sedan besökte jag Taunton Dean Croquet Club för att spela vänskapsmatcher. Då lärde jag känna Stephen Custance-Baker. Han är en mycket duktig spelare, men också väldigt kunnig när det gäller det teoretiska. Det var mycket givande att samtala med honom.

Vi har fortfarande kontakt via mail. Han ger initierade svar på frågor. I samband med att jag sammanställde en del kursmaterial för nybörjare, bad jag att få översätta vissa partier i hans grundliga, men exakt formulerade och mycket tillgängliga kompendier, särskilt från det som går under namnet ”Golf Croquet Cours – Stage 1 – Beginners”.

Som den generösa och meddelsamma man han är godkände han detta. Stephen Custance-Baker är inte bara coach i sin egen klubb, utan arbetar också för South West Croquet Academy. Säkert är det av det skälet han skapat kursmaterial också för spelare som kommit långt i sin utveckling. Hans kompendier Golf Croquet Cours – Stage 2 – Intermediate och Golf Croquet Cours – Stage 3 – Advanced har blivit mycket lästa, världen över.

Sannolikt har all positiv respons inspirerat honom till att fördjupa sig ytterligare i ämnet golfkrocket. För någon vecka sedan släppte han boken ”Every Shot Is Tactical”. Texten är en verklig guldgruva för den som insett att den teoretiska och taktiska sidan av sporten är väl så viktig som tekniken och de praktiska färdigheterna.

På drygt 100 sidor förmår Stephen Custance-Baker att ge en mångsidig, för att inte säga allsidig belysning av golfkrocket. I 16 korta kapitel, präglade av språklig enkelhet och tankeskärpa, tecknar han en fascinerande bild av de svårigheter och möjligheter som varje fas av spelet rymmer.

Väcker längtan efter att få testa själv

Varje resonemang som förs illustreras, oftast med en bild av en båge, omgiven av de fyra kloten: blått, rött, svart och gult. Pilar och andra markörer förtydligar de tankegångar som förs. Sammanlagt innehåller ”Every Shot Is Tactical” 140 diagram av detta slag, alla lika stilfullt och elegant formgivna.

För den som spelat golfkrocket ett tag upplevs kanske inte de kunskaper som boken ger som revolutionerande och häpnadsväckande. Men även den som nått långt lär ändå ha stort utbyte av dem. Stephen Custance-Baker serverar inte några eviga sanningar, utan hans reflekterande skrivsätt stimulerar istället till eget tankearbete.

Man kan säga att gör det implicita explicit. Han sätter ord på det som många endast känt på sig eller anat intuitivt. Genom att tydliggöra saker och ting kan de ligga till grund för fortsatt analytiskt arbete. Därför är boken användbar för alla som spelar golfkrocket, oavsett spelnivå och kunnande.

Detta är ju heller inte en bok som läses i högt tempo. Man får störst utbyte av den genom att skynda långsamt, genom att kontemplera över argumentationens bärkraft. Bokens utformning sätter fantasin i rörelse, den gör att man i tanken snabbt förflyttar sig till banan och de personliga erfarenheter man har förvärvat.

Aha-upplevelser blandas med plötsliga insikter på ett mycket simulerande sätt. En viss längtan väcks efter att få hamna i de situationer som Stephen Custance-Baker beskriver, för att ges en chans att prova på att hantera dem på det sätt han förordar.

Stimulerar till förkovran med taktiska principer

Till grund för de kunskaper som förmedlas ligger ett antal principer, eller snarare beprövad erfarenhet av vad som bör vara ett lämpligt agerande. Enligt Stephen Custance-Baker gör en spelare klokt i att alltid tänka fem slag och två bågar i förväg, något han ger en bra förklaring till i sin bok.

Målet då man går först mot en båge är att direkt kunna dominera den bågen. Lyckas man placera sitt klot i en god position vid en båge, bör man inte riskera att försämra läget med sitt andra klot. Då man är nummer två att slå mot en båge rekommenderar Stephen Custance-Baker att man placerar sitt första klot för genomgång, för att sedan slå bort motståndaren med det andra.

Säkert behöver det inte förklaras varför författaren betraktar ojämna bågar som potentiellt mer värdefulla än jämna. När man möter en spelare som är väsentligt bättre än en själv är hans råd att man alltid ska försöka gå igenom bågar, så fort minsta chans ges. Och skulle det vara möjligt att slå bort det motståndarklot som enligt spelordningen står på tur att slå, då ska man alltid göra det – under förutsättning att det egna klotets position inte försvagas.

Detta var bara några exempel på vad Stephen Custance-Baker betraktar som grundläggande taktik för utövare av golfkrocket. ”Every Shot Is Tactical” är inte en svårläst bok, men den förutsätter att läsaren är någorlunda bekant med spelformen. Först den som besitter primär baskunskap är mogen att börja reflektera över det strategiska.

Så någon lärobok för nybörjare i konsten att spela rör det sig alltså inte om. Syftet med texten är istället att stimulera till förkovran. Dessutom finns det i en match i golfkrocket sällan något självklart svar på vad som är rätt eller fel slag. Men för den som läser Stephen Custance-Bakers bok lär förmågan att välja ett bra alternativ öka högst väsentligt.

Hur du får mail-kontakt med författaren och tillgång till boken

Stephen Custance-Baker, författare till en bok om taktik.

NOT:Every Shot Is Tactical” kostar £8.50. Med porto och frakt blir totalsumman £13.70. Vill du ha ett eget ex av boken? Skicka bara ett mail till Stephen Custance-Baker med en beställning: stephencb@mycroquet.me

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-07-23