Framtiden för spelformen ”svensk krocket”

Mikael Agebjörn från Vimmerby är den som tagit flest SM-titlar i disciplinen svensk krocket.

Spelarna suckade tungt och avbröt matchen

Mycket talar för att krocketsportens framtid i Sverige är säkrad. Det beror i första hand på att disciplinen golfkrocket etablerats i vårt land. Den utövas i såpass många regioner, av såpass unga spelare, att det torde dröja länge innan deras intresse och engagemang svalnar.

Detta är gott nog. Men under de 15 år som golfkrocket varit en SM-gren har den delvis trängt undan både association croquet och svensk krocket. För några år sedan blev jag lite förvånad över detta. Jag hade föreställt mig att de begränsningar som golfkrocket rymmer skulle få väsentligt fler spelare att vilja gå vidare till de mer avancerade spelformerna.

Både association croquet och svensk krocket präglas av en väsentligt högre grad av komplexitet. Ett vinnande grepp hos båda är att de kräver förmåga att göra breaks. Det måste till taktiskt kunnande och kännedom om en mängd olika slag, vilket borde locka och inspirera dem som tar krocket på allvar. Men vad jag förstår är det ovanligt att så sker. Den som blir biten av golfkrocket ser ingen anledning att ens prova något annat.

Det har vi erfarenhet av i Borås Krocketsällskap. Varje gång vi försökt intressera hängivna ”golfare” för svensk krocket har de tröttnat fort, varför motivationen för att marknadsföra disciplinen minskat. Senaste gången ansträngningar gjordes var sommaren 2018, tror jag. Efter att ha fastnat vid första och andra bågen, medan någon av de mer kunniga susade iväg bortom kronan i ett tvåklots-break, undanbad sig två deltagare vidare spel. De återvända demonstrativt till golfkrocketbanan, där de påbörjade en singelmatch.

Denna obstinata ”aldrig mer”-attityd kom till uttryck också vid förra årets klubbmästerskap i svensk krocket. Två hängivna ”golfare” gjorde sig besväret att vara publik. Men det dröjde inte länge förrän de skakade sina huvuden, suckade tungt och beklagade sig över det hela. De lämnade tävlingen innan den ens hunnit komma igång på allvar.

Förpackningen gör svensk krocket till billigt nöje

Dessbättre verkar läget se annorlunda ut i Skara Krocketsällskap, vilket är av stor nationell betydelse. När den klubben startades låg allt fokus på disciplinen svensk krocket, något som betalat sig i form av en mängd SM-titlar på senare år. Eftersom medlemsantalet dessutom är ganska stort ger klubben bredd åt ett evenemang som dem förutan skulle te sig ganska ynkligt.

Mycket talar för att även Poseidon Croquet Club, en relativt ny klubb i Göteborg, kommer att odla intresset för svensk krocket. Föreningen debuterade med två deltagare i fjolårets Svenska mästerskap och har planer på att vara med också i år. Medlemmarna är förhållandevis unga, vilket skulle kunna bidra till att garantera disciplinens fortlevnad.

Annars tycks svensk krocket mest vara en angelägenhet för de anrika klubbarna i Vimmerby och Frödinge, dock med tillströmning från enstaka individer lite varstans ifrån. Den regerande mästaren Jan Svensson spelar exempelvis för Häggenäs krocketklubb, i Skåne. Kalmarspelaren Jan-Åke Lundberg brukar också förgylla SM-tävlingarna med sin närvaro, med en viss regelbundenhet.

På det hela taget är dock krocket en mycket välbekant och spridd företeelse. Sporten utövas i var och varannan villaträdgård, av en oräknelig mängd människor. Exakt vilka regelverk som används kan det nog vara svårt att reda ut. Mycket talar dock för att det rör sig om förenklade varianter av just svensk krocket. Det synliga beviset för detta är att man använder två pinnar, en fot- och en huvudkäpp. I den brittiska disciplinen golfkrocket förekommer som bekant bara en pinne, placerad i banans mitt.

Sett till detta faktum råder det förvisso ingen kris för disciplinen svensk krocket. Tråkigt bara att det stora folkliga intresset för sporten inte avspeglas i Svenska krocketförbundets verksamhet. En förklaring till det kan sannolikt vara att den reducerats till ett billigt sommarnöje. Detta har i hög grad med förpackningen att göra. Den simpla utrustning som tillhandahålls i varuhus och på bensinmackar ger dåliga signaler, som låter meddela att att krocketsporten har låg status.

NOT: I år introducerar Borås Krocketsällskap tävlingen ”Knallens krona”. Disciplinen är svensk krocket. Med detta arrangemang inleds ett försök att väcka intresse för den inhemska, traditionella varianten av spelet.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-07-12