”Dagens krocketsång”

Dagens krocket-sång..

Slået op af Pg Arvidsson i Lørdag den 30. maj 2020
Idag räcker det med att sätta sig framför en dator och framföra en sång till gitarr för att nå ut till en publik.

En sång framförd av PG Arvidsson

Underhöll som fritidspedagog barn och ungdom

Inledningsvis har PG Arvidsson en uppsyn och ett tonfall som om han riktar sig till barn. I början vetter även texten åt det hållet. Introduktionen låter antyda att vi har med en nonsensramsa att göra, om än uppstyrd med en närmast militärisk stringens.

e tutti-tam-tam
e tutti-tam-tam
e tutti-tam-tam
– tam!

Att PG Arvidsson vet hur man möter en ung publik överraskar inte. Han har ett förflutet som fritidspedagog på Sandbäcksskolan i Katrineholm. I en intervju i Katrineholms-Kuriren berättar han att han även ägnar en stor del av sin fritid åt barn och ungdom, främst som idrottsledare. Men tydligen var hans intresse för att göra texter mer okänd för journalisten:

”Jag tycker väldigt mycket om att skriva. Dikter och små berättelser, till skolavslutningar, födelsedagar och sånt. Sedan skrev jag sagor till mina barn och barnbarn. Speciellt den om familjen Magdenplutt tyckte mina döttrar väldigt mycket om.”

Enligt Södermanlands Nyheter hävdar han sig väl även som skådespelare och estradör för skolungdom. Det berättar tidningen om med anledning av att Sandbäcksskolan firade den hundrade dagen av stadens hundrade år, vilket skedde 2017. Och Eskilstuna-Kuriren kan vittna om att han är duktig på att imitera både älgen Helge och Peps Persson.

Munter komik ger karaktär åt sången

Numera är PG Arvidsson bosatt i Simrishamn. Det framgår av hans Facebook-sida, som också är den plats där han lanserat sången ovan. Han är pensionär sedan 2018 och sannolikt är komponerandet av låten ”Dagens krocketsång” ett exempel på vad han tänker ägna sin lediga tid åt.

Tidigare var PG Arvidsson medlem i Brållans orkester. Sedan det bandet lade av får han pröva sina vingar som låtskrivare och trubadur. I likhet med Jacke Sjödin och dennes ”Spela krocket” utgår han från den positiva syn på krocket som Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson uttryckte 26 maj. Enligt denna kan spelet hjälpa till att bryta äldre människors isolering.

Vår trubadur är dock inte odelat positiv till idén, för rådet kallas för ”en sjunken sufflé”. Men texten är uppbyggd lite som ett rollspel där flera perspektiv kolliderar. Ambitionen är att försöka få till en knorr genom att separera för- och efterled i ordet ”krocket”.

Kära du, låt oss inte distanseras för gott
Då kan vi lika gärna spika igen vårt lock
Hur ska det va, jag fattar inte spelet
Det börjar bli upplagt för krock – ett…

PG Arvidsson är påhittig och finurlig, både som låtskrivare och exekutör. Texten innehåller i sig själv dramatiska spänningsfält, vilka förstärks genom hans förmåga att skifta mimik och timing i sitt framförande. Det finns förvisso ett underliggande allvar i kompositionen, men det är den muntra komiken som ger karaktär åt den.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-06-30