Basingstoke Croquet Club

Ian Harrison, i gul tröja, vägleder sin dubbelpartner Ian Cameron, i lila skjorta. Båda bär vit hatt.

Krocketbana med välfungerande bevattningssystem

Sommaren 2017 hade jag e-postkontakt med coachen Ian Harrison. Enligt min bedömning är de filmer han gjort om hur man spelar golfkrocket de bästa i genren. Var det okej att länka till dem från Borås Krocketsällskaps hemsida? Efter att han godkänt detta frågade jag om hans klubb skulle vilja bli vänförening med vår. Det dröjde inte länge förrän så blev fallet.

Det värdefulla med att ha god kontakt med brittiska krocketspelare är att de kan ge vägledning och stöd. Ofta dyker det upp frågor av olika slag, inte minst vad gäller regeltolkningar. Att då kunna ta hjälp av expertis i England är värt hur mycket som helst.

När vi blev ”twins” med Basingstoke Croquet Club visste jag inte att föreningen hade arrangerat en turné varje år sedan 2010. Inledningsvis var syftet med resan att medlemmarna skulle få uppleva hur det är att spela på banor av god kvalitet. På den tiden höll klubben till i parken Down Grange, där man inte enbart hade problem med aggressiva hästflugor, utan också med ett ojämnt underlag.

Sedan 2017 samarbetar krocketklubben med Thornycroft Bowls Club. I och med det har man fått tillgång till en mycket bra gräsplan och därtill ett rymligt och gemytligt klubbhus. Ett väl fungerande bevattningssystem gör dessutom att gräsmattan håller sig grön även då torkan slår till.

Det har jag personlig erfarenhet av. Efter att ha deltagit i Basingstoke Croquet Tour 2018, fick jag uppleva att hemmabanan var i väsentligt bättre skick än de vi besökt i Canterbury, Maidstone och Ramsgate. Under den sommaren var som bekant gräset gult i stora delar av Europa.

Myndigheterna stöttar krocketen i Basingstoke

I Basingstoke deltog jag i den reguljära lördagsträningen, som startade 10:00 och avslutades 11:30. Åtta spelare var på plats. Alltså blev det dubbelspel och ”double banking”, vilket innebär att två matcher pågår samtidigt. Vilka som skulle spela tillsammans avgjordes genom lottning.

Samarbetet med Thornycroft BC går till så att det spelas krocket på förmiddagarna och bowls på eftermiddagar och kvällar. Det var trevligt att träffa de lokala spelarna, att fika i det rymliga klubbhuset och få en uppfattning om vardagen i klubben. Flera av spelarna berättade att de såg fram emot de matcher mot andra klubbar som var aktuella. Det förstärkte den uppfattning jag förvärvat tidigare, att lagspel är en stor och viktig sak för de aktiva.

Krocketbanan är omgärdad av en hög och lummig häck, vilken omöjliggör insyn. Den välskötta anläggningen präglas av en gemytlig och ombonad atmosfär. Det blir den varse som ser Ian Harrisons nya filmer, vilka alltså gjorts på platsen. Eftersom reglerna för golfkrocket korrigerades från mars 2019, tvingades han att göra nyinspelningar. Versionerna från Down Grange blev inaktuella.

Basingstoke Croquet Club bildades 1985 och har tjänstemännen inom Borough Council att tacka för mycket. Till att börja med spelade man i War Memorial Park och efter sejouren på Down Range, som varade 1989-2017, var det myndigheterna som uppmanade till ett samarbete med bowls-klubben. Detta har fallit mycket väl ut.

Granne med Thornycroft Bowls Club ligger Howard Park Bowls Club. Krocketklubben hyser förhoppningar om att kunna samarbeta även med den. Då skulle det bli lättare att arrangera vissa lagmatcher, som kräver två fullskaliga banor. Förutsättningarna för att kunna hantera det ökade intresset för krocket skulle också förbättras.

Säsongen startar med inomhusspel i februari

Ian Harrison räknas som en av de absolut bästa spelarna i Basingtoke, egentligen endast hotad av Roger Barnacle. För att förkovra sig söker de sig därför gärna till Winchester Croquet Club, medan tonvikten i den lokala klubben ligger på social samvaro.

Spelåret inleds i februari med inomhuskrocket. Föreningen håller till i Kempshott Metodist Church, där för övrigt Ian Harrison och hans hustru Charmian är aktiva, för att inte säga drivande. Den matta man spelar på är en tredjedel så stor som en fullskalig bana och bågarna har monterats i golvet. Efter spelet blir det gemensam lunch.

Den årliga krocketturnén första veckan i juli har redan nämnts. Medlemmar i Borås Krocketsällskap är välkomna att följa med på den. År 2018 gick resan till grevskapet Kent och jag deltog som ensam svensk. Året efter besöktes klubbarna Taunton Dean Croquet Club, Weston-super-Mare Croquet Club och Swindon Croquet Club. Då var även Eva Kåberger och Jörgen Larsson med. Tyvärr ställdes turnén in i år på grund av Corona-pandemin.

I Basingstoke avslutas säsongen den sista lördagen i september. Den dagen spelar medlemmarna golfkrocket under avspända former, för att sedan äta middag tillsammans på lokal. Verksamhetsåret i England motsvarar alltså på ett ungefär den period som är vanligast inom klubbar i Sverige, från april till oktober.

Basingstoke Croquet Club är ansluten till Croquet Association och deltar i regionala lagtävlingar, vilka organiseras av Southern Croquet Federation. På programmet står både golfkrocket och association croquet.

Tillsammans med Ian Harrison under ett besök på Basingstoke Croquet Clubs bana i Basingstoke, den 7 juli 2018.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-06-28