CA:s första nyhetsbrev

The Croquet Association har introducerat ett nyhetsbrev som komplement till tidskriften The Croquet Gazette.

Covid-19 har gynnat intresset för krocket

Häromdagen fick jag ett mail från det nationella krocketförbundet i England. Jag är medlem där, mest för att kunna rapportera i denna blogg om vad som händer inom sporten på de brittiska öarna. Denna gång fick jag förhållandevis nyttig information. The Croquet Association introducerade nämligen ett nyhetsbrev, som komplement till tidskriften The Croquet Gazette.

Så värst omfattande var dock inte mailet, men det är heller inte tanken. Ambitionen är att ge snabb och kortfattad information, medan de djupgående analyserna och de långa texterna hör tidskriften till. Nyhetsbrevet sägs vara ett av flera initiativ som härrör från CA: s nya marknadsförings- och kommunikationsstrategi.

Och det är inte vilka som helst som uttalar sig i frågan. Den inledande texten har undertecknats av Quiller Barrett, CA:s ordförande, Jonathan Isaacs, rådets ordförande och Roger Staples, styrelsens ordförande. Jag har ingen aning om vilka dessa personer är, men deras namn förtjänar att nämnas – vid ett såpass högtidligt historiskt ögonblick…

Den första nyheten andas framtidstro och optimism för sporten. Covid-19 har nämligen tvingat det brittiska folket att hålla till i sina trädgårdar. Därmed har försäljningen av krocketspel rakat i höjden, särskilt den enkla variant som består av en båge, samt ett klot eller två.

The Croquet Association menar att dess marknadsföringsavdelning haft stor betydelse för denna framgång. Två videos har producerats och tydligen har de väckt stort intresse, dels ”Lockdown Croquet teaser”, dels ”Back to Croquet – an ideal sport for social distancing”. Medier som Sunday Times, BBC, ITV och Daily Mail hakade på, vilket gjort sitt till.

Allmän info om läget och korta notiser

I dagsläget hör dessutom krocket till en av de åtta sporter som det är okej att utöva i England. Idrottsministeriet öppnade för detta redan 13 maj. En första förutsättning är att spelaren förmår att upprätthålla social distans, hos de klubbar som öppnat efter ”the lockdown”. Helst bör hen spela med personer från det egna hushållet, och absolut inte med fler än fem utanför denna krets.

Efter att nyhetsbrevet informerat om att försäljningen av krocketutrustning är god, följer en annons där en styrelseledamot eftersöks, med befattningsbeskrivning. Därefter publiceras en trevlig affisch, som med hjälp av delvis humoristiska bilder visar vad som krävs för att spela krocket på säkrast möjliga sätt (se nedan). Det verkar som om de brittiska myndigheterna är något strängare än de svenska, men det mesta är bekant.

Mer än 60 procent av de engelska klubbarna har öppnat, för internt spel vill säga. Turneringar är inställda, åtminstone månaden ut. Det finns en del juridiska frågor att reda ut, eller snarare hur vissa begrepp ska tolkas. Vad menas exempelvis med ”samling”? Tävlingar mellan klubbar kommer att fortsätta, men i reviderat format och med ett mindre antal spelare.

Under den tid då förbud mot krocketspel rådde var aktiviteterna på virtuell nivå desto mer intensiva. Kurser och coaching på närmast akademisk nivå anordnades. Frågesporter genomfördes, möten och seminarier förekom flitigt.

Nyhetsbrevet avslutas med ett antal notiser. Vi får veta att Cheltenham Croquet Club firar 150-årsjubileum i år, att Maldon Croquet Club bedriver behjärtansvärt socialt arbete, för personer med funktionshinder och stroke, med flera grupper. Längst ner i mailet finns länkar till olika texter på The Croquet Associations egen hemsida.

En instruktiv bild som riktar sig till krocketspelare i England.

NOT: The Croquet Association har gjort en lista med länkar till media där journalister befattat sig med krocketsporten. Det kan ha sitt intresse att studera vilka vinklar som används: Media coverage of croquet during COVID-19.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-06-26