Australiens GC-landslag 2020

I Australiens landslag finns en av världens bästa spelare, alla kategorier. Robert Fletcher har vunnit VM i association croquet och han ligger trea på världsrankingen i golfkrocket. Även unge Edward Wilson är ganska lågt rankad, på 13:e plats i världen i AC, på 26:e i GC.

Men sannolikt krävs det fyra riktigt lågt rankade spelare för att ta medalj i ett VM i golfkrocket. Där är varken Peter Landrebe eller Chris McWirther. En femteplats är dock inte fy skam, särskilt som laget besegrade Sydafrika med klara siffror: 6-3.

Resultaten från hela Lag-VM specificeras i detalj på webbplatsen Croquet Scores. I matchen om femteplats förlorade Robert Fletcher sin singel mot Sydafrikas stora stjärna Reg Bamford, men var med och vann båda dubbelmatcherna där de ställdes mot varandra. Säkert hade det stor betydelse för utfallet.

Det har sitt intresse att veta vilka spelarna i Australiens landslag är. Presentationerna av spelarna nedan bygger på de uppgifter som lämnades till World Croquet Federation inför tävlingen. Bilderna togs på Nya Zeeland där Lag-VM arrangerades.

Peter Landrebe (kapten)

Peter Landrebe kommer från Sydney. Han har spelat krocket i 30 år, med ett visst fokus på golfkrocket de senaste 10 åren. Han kände en särskilt stolthet över att vara kapten i det australiska laget. Han betraktar nämligen lagspel som den största utmaningen för en spelare. Dessutom anser han att hans lag är ovanligt talangfullt och taggat just i år.

Peter Landrebe är medlem i Cammeray Croquet Club och Blue Mountains Croquet Club. Båda ligger i New South Wales, som är Australiens äldsta och största region. Han spelar med en Pidcock klubba, som har följande mått: 37 inch 2lb 12oz. Han använder det irländska greppet.

Nationell ranking / 3
Världsranking / 70

Peter Landrebe

Robert Fletcher 

Robert Fletcher lever i sydvästra Victoria. Han är medlem i the Ballarat Alexandra Croquet Club. I år var andra gången han deltog i det australiska landslaget. Men han är långt ifrån ny på den internationella scenen. Han vann världsmästerskapen i association croquet 2013, som 20-åring. I den disciplinen har han representerat Australien vid ett flertal tillfällen.

Robert Fletcher började spela krocket 2004 och deltog i sin första större tävling 2007, vilket var Australian Open. Året efter utmanande han om segern och 2009 lyckades han vinna AO.

Han debuterade som landslagsman för Australien 2009, i VM i association croquet. Han förlorade i semifinalen mot den blivande vinnaren Reg Bamford.

Vid sidan av krocketen intresserar sig Robert Fletcher för historia, schack, aktuella frågor, fotografering, cricket, bordtennis och snooker.

Nationell ranking / 1
Världsranking / 3

Robert Fletcher

Edward Wilson

Edward Wilson presenteras lite skämtsamt som en ”alkohol-entusiast”. Bakom detta ligger det faktum att han håller på att utbilda sig till vinodlare. Som 21-åring räknas han som en av de blivande stjärnorna i Australien. Han är känd för att slå hårt, ägna mycket tid åt trick-skott på träning, samt att bära solglasögon.

Edvard Wilson började spela krocket redan som 13-åring, då hans mormor – en före detta storspelare – introducerade honom i sporten. De första åren spelade han fem timmar om dagen, sex dagar i veckan. Trots sin ringa ålder har han redan en del tunga meriter, exempelvis en vinst i New Zealand Open i association croquet.

Det senaste halvåret har han börjat lugna ner sitt spel en del. Den offensiva, aggressiva grundhållningen har slipats av något, för ett större mått av taktiska överväganden.

Nationell ranking / 2
Världsranking / 26

Edward Wilson

Chris McWhirter 

Chris McWirther har spelat krocket sedan 2000-talets början. Han debuterade på den internationella scenen i England 2011, där han deltog i VM i golfkrocket. Senare har han varit med i samma tävling i Australien och på Nya Zeeland.

Som karriärens höjdpunkt räknar han när han var kapten för sitt landslag, det år då man i Bath (England) lyckades ta sig tillbaka upp i högsta divisionen.

Chris McWirther bor i Perth, i västra Australien, med sin fru Dee. Han har arbetat som säljare för företaget Cadbury Confectionery i nästan 20 år. Han gillar att utöva alla möjliga sporter, men också att vara publik. Han håller oftast en kopp kaffe eller en öl i handen.

Nationell ranking / 5
Världsranking / 111 

Chris McWhirther

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-05-17