”Croquet”

Gruppen Mr. Dream spelar sin låt ”Croquet” live på Glasslands i Brooklyn, New York.

En sång framförd av Mr. Dream

Sjunger att han blir upphetsad

Ordböckerna verkar tämligen eniga om att ”croquet” betyder ”krocket”. Så när gruppen Mr. Dream döper en låt till ”Croquet” och använder ordet fyra gånger i texten, talar det mesta för att det faktiskt är krocketsporten man besjunger.

Ändå kan det finnas skäl att tvivla. Sångaren inleder nämligen med påståendet att han ”blir upphetsad”, något han menar att alla hatar. Men han ”gör rörelser”, något som ”alla folkmassor” verkar att ha tappat bort. Han dedikerar sina fysiska aktiviteter till sin ”söta gud”.

Därefter fäller han påståendet: ”Det är krocket / det är okej”, samt ”Det är krocket / det är bara ett spel”, och ”Det är okej / det är o-o-okej”. Utsagorna är möjligen tänkta att ge legitimitet åt den upphetsning och de rörelser som jaget i texten ger uttryck för.

I det exalterade tillstånd sångaren befinner sig är det kanske inte så noga med orden. Men tydligt är att han är nöjd med sitt gröna klot, som ”ser bra ut”. I nästa strof säger han att han ska gifta sig igen. Vad uttrycket ”allt är körsbär, åh herregud” syftar på förblir en aning dunkelt. Vad som menas med att ”skicka ut kryckor” och hur det berör alla är heller inte särskilt tydligt.

Vi får nöja oss med att ”det är krocket”, samt att ”det är okej” och att ”det är bara ett spel”. Sångaren betonar återigen att hans gröna klot ”ser bra ut”. Han förtydligar sig: ”Så grönt för mig / det är alltid grönt för mig / inget felspel!” Sångaren avslutar precis som han inledde: ”Jag blir upphetsad.”

Anarkistiska angrepp i vild video

På sätt och vis överraskar den minimalistiska ordknapphet som präglar texten. Låtskrivarna i Mr. Dream hade nämligen en bakgrund som musikjournalister, i tidningar som Harvard Lampoon, New Yorker, Village Voice och Pitchfork.

Medan Adam Moerder (sång, gitarr) och Nick Sylvester (trummor, producent) skrev låtarna, nöjde sig Matt Morello med att sjunga och spela bas. Trion var aktiv under åren 2008-2014 och medlemmar kom från Brooklyn, New York, U.S.A.

Gruppen klassificerades som ett punkrockband, vilket kan förklara den irrationella lössläpptheten i lyriken. De blev positivt bemötta av kritikerna, exempelvis för att ”they write smart, ballsy songs”. Hur pass ”ballsy” är låten Croquet?

Sannolikt måste ordet ”croquet” vridas runt några varv, för att hitta en innebörd som inte i första hand för tankarna till krocketbanan. Det är väl ungefär vad Mr. Dream ägnar sig åt i den ambitiösa video som gjorts utifrån låten (se nedan).

Den är späckad med subversiva element, vilka placerar krocketsporten i en märklig anarkistiskt kontext. I Mr. Dreams video är det ganska långt till det invanda och trygga fundament där spelet vanligtvis har sin hemort. Konservatismen välts åt sidan av offensiva frontalangrepp.

Tydligen värdesatte Mr. Dream låten ”Croquet” såpass att gruppen gjorde en ambitiös video som baserades på den.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-05-16