Idén om ett öppet och folkligt SM

I finalen 2017 mötte Malte Herrström (t.v) och Eje Elebo (tvåa från höger) Joi Elebo (keps) och Sanja Herrström (hatt).

Svenska Krocketförbundet backade upp

Rätt snart efter att Borås Krocketsällskap gjort sin nystart 2017 togs kontakt med Svenska Krocketförbundet. Skulle vi kunna samarbeta på något sätt? Kanske att det vore en bra idé att arrangera en tävling på Kransmossens IP?

Förbundsordföranden Joi Elebo behövde inte fundera särskilt länge. Han föreslog att vi skulle anordna ett Krocket-SM i den ovanliga grenen golfkrocket dubbel, en disciplin som aldrig förekommit i SM-kalendern tidigare. Eftersom tävlingen skulle genomföras tidigt på säsongen behövde det inte bli särskilt prestigefullt, utan mer som en avspänd förövning, inför hårdare prövningar, senare under spelåret.

Idén om ett öppet och folkligt SM var född. Svenska Krocketförbundet har länge haft problem med att rekrytera nya spelare till sporten. En tävling med låga trösklar kunde möjligen vara ett fungerande koncept för att ändra på detta.

En tanke med turneringen blev att den skulle inspirera erfarna spelare att bilda par med oerfarna. Dessutom skulle nybörjare kunna spela tillsammans, liksom spelare på högsta elitnivå. Via detta upplägg kunde krocketens gemytliga, sociala anda hamna i fokus.

Samtidigt finns det ingen motsättning mellan kvantitet och kvalitet. När det väl blir dags för semifinaler och final brukar spelnivån hamna på högsta nationella nivå.

SM-tävling i Borås för tredje gången

Eftersom ambitionen var att skapa ett lekfullt och avspänt arrangemang, blev det aldrig aktuellt att registrera resultaten på Croquet Scores, eller bekymra sig om rankingpoäng. Det innebar att tävlingen kunde genomföras på fyra short croquet-banor.

Varje banas mått var 21,9 x 14,6 meter. I turneringen användes klot som väger 12 oz. De lämpar sig bättre under nordiska förhållanden, än de klot på 16 oz som är regel på den internationella scenen.

SM-tävlingen anordnades på en lördag. På söndagen samma helg arrangerades Kransmossen Open, en tävling i grenen golfkrocket singel. Den är öppen för spelare från hela landet. I likhet med SM-tävlingen sker spel på fyra short croquet-banor, med samma klot (se ovan).

Turneringen utgör ett komplement till Krocket-SM. Kranmossen Open är delvis till för spelare som rest långt för att ta sig till Borås och som har intresse av att spela ytterligare en dag.

Krocket-SM med Kransmossen Open arrangerades både 2017 och 2018 på Kransmossens IP. Förra året genomfördes arrangemanget i Frödinge. Lördagen den 23 maj är tävlingen tillbaka i Borås, i enlighet med det folkliga grundkonceptet.


NOT: Här resultaten från de två Krocket-SM som arrangerats i Borås, i disciplinen golfkrocket dubbel

2017 / 1. Malte Herrström / Eje Elebo (Carpe Croquetum), 2. Joi Elebo / Sanja Herrström (Carpe Croquetum) 3. Thomas KC Sandström / Per Thomas Sandström (Karlstad Croquet)

2018 / 1. Sanja Herrström / Eje Elebo (Carpe Croquetum), 2. Joi Elebo / Daniel Larsson (Carpe Croquetum), 3. Ulf Söderberg / Simon Carlsson (Tant Emmas Krocketklubb)

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-05-15