Yttre förhållandens påverkan

Bilden togs på en av Michael Schollins vindpinade banor i Holmarör Skutgård måndagen 11 maj 2020.

Vinden sänkte temperaturen med fem grader

Det ligger givetvis en fara i att tala väl om sig själv. Men jag skulle vilja påstå att jag lyckats minska min felprocent ganska rejält på senare år. Missar jag ett slag så beror det oftare på ett kalkylerat risktagande, än på att jag bommar helt.

Dessutom blir det lite vilseledande att använda ord som ”miss” och ”bom” i golfkrocket. De rensningar på 10-20 meter som man tvingas till ibland är ju nödvändiga chanstagningar, i ett läge när motståndaren redan ligger i ett perfekt läge för genomgång.

Även när jag genomför den typen av slag känner jag mig som regel ganska bekväm. Om man inte ställer krav på sig att träffa, infinner sig ofta ett avspänt, mentalt tillstånd, vilket faktiskt ökar chanserna för en träff. Det är vanligare att klotet går fel på grund av det ojämna underlaget, än att det skulle bero på felaktiga slag.

Resonemanget om felprocent vilar på förutsättningen att de yttre förhållanden är normala. Skulle de istället vara extrema så händer det att villkoren ställer allt på ända. Detta fick jag uppleva under ett besök hos Michael Schollin måndagen den 11 maj.

Jag var där för att spela lite golfkrocket, men också för att försöka väcka hans intresse för association croquet. Under vintern har jag ägnat en del tid åt den disciplinen, kanske 20 minuter i veckan. Det har gett resultat: jag har gjort breaks på 5-6 bågar under de två matcher jag spelat hittills.

Michael Schollin har två banor på sin egen tomt, på slätten nordväst om Falkenberg. Adressen är Holmarör Skutgård, och där händer det att vinden friskar i rejält. När jag var där stod termometern på 10 grader och det blåste 15 sekundmeter. Enligt SMHI:s beräkningsmall för vindens kyleffekter så var den reella temperaturen 5 grader.

Ihållande vind kan försämra balanssinnet

Väderleksförhållandena kom att påverka mitt spel oerhört mycket, till det sämre ska tilläggas. Efter ett tag kändes det som att spela i viktlöst tillstånd, som om vi befann oss i en rymdkapsel.

Jag kan inte påstå att jag frös de två första timmarna. Under skinnjackan hade jag en munkjacka i fleece-material, samt två långärmade tröjor. Jag bar en halsvärmare, samt vintermössa och fingervantar. Kanske att jag borde använt långkalsonger; det gjorde Michael Schollin, vilket troligen gav honom en konkurrensfördel.

En viktig sak för mig inför slag är att jag kan känna klubbans tyngd, för tanken är att det är den som ska göra jobbet. Men eftersom det blåste såpass infann sig aldrig en sådan känsla. Vinden fick klubban att fladdra omkring, oförutsägbart och inte sällan precis under slagprocessen.

Efter ett tag började jag känna mig defaitistisk Jag kunde inte vara säker på att träffa ett klot från två meter, det hände att jag missade en båge från en halv meter. Senare på kvällen träffade jag en bekant som håller på med golf på hög nivå. Han kände igen de problem jag beskrev från sin sport; han förklarade att den som utsätter sig för vind såpass länge som jag gjorde kan få problem med balanssinnet.

Det är svårt att dra några lärdomar av erfarenheterna från Holmarör Skutgård. Inom golfen finns det ju alltid en möjlighet att byta till en tyngre klubba när vinden friskar i. Krocketspelare har sällan mer än en klubba i sin ägo, det skulle väl vara en dubblett i så fall.

Även om spelet havererade så fanns det ju så mycket annat att glädjas åt, trevligt sällskap, en vacker miljö och den bakelse som Michael Schollin lagt ned så mycket möda på att utveckla. Han lägger grädde och sylt på en skiva sockerkaka. Gott-gott-i-gott-gott!

Först en skiva från en sockerkaka, sedan grädde och sylt. Michael Schollin har utvecklat en god bakelse, till stor glädje för de krocketspelare som vallfärdar till hans krocketbanor en bit utanför Falkenberg. Han sitter i lä, på baksidan av klubbhuset.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-05-14