Genomgång av svenska klubbar

Fotot togs under banketten under Krocket-SM 2001. Det var första gången jag mötte spelare från andra klubbar i Sverige.

Förteckningen på SKF:s hemsida är grunden

Alla krocketklubbar i Sverige förtjänar ett kapitel i en tjock bok. Men innan det är dags att skriva en sådan kan en god början vara att försöka skaffa sig en översiktlig bild av vilka de är, var de befinner sig rent geografiskt och vad några av de aktiva heter.

Säkert finns det väsentligt fler människor som spelar krocket, än vad som framgår av förteckningenSvenska Krocketförbundets hemsida. Om inte annat så bevisas det av att den anrika klubben Cuculidae Croquet Club saknas. I den huserar för övrigt både Joakim Norbäck och Anton Varnäs, två av Sveriges bästa spelare.

Inte heller de meriterade klubbarna Tallhagens Krocketklubb eller Stensö Krocketklubb finns med på listan, trots att det fortfarande spelas en hel del krocket i Kalmar, där båda hör hemma. Men eftersom de ägnar sig åt fältkrocket så har de förstås mindre intresse av ett medlemsskap i SKF, för det arrangeras inga nationella mästerskap i den disciplinen.

Från Kalmar är det numera bara Jan-Åke Lundberg som lockas av SM-tävlingar i övriga discipliner. När han deltar brukar han spela för någon annan klubb, oftast den som hans dubbelpartner tillhör.

Fortsättningsvis tänker jag fokusera på de klubbar som faktiskt finns med i SKF:s förteckning. I den här texten finns det dock inte utrymme att orda särskilt mycket om var och en. I den mån jag känner till dem nämner jag något om det, men mest blir det nog lite av en uppräkning.

Mötte andra klubbar under Krocket-SM 2001

Den klubb jag personligen vet mest om är Borås Krocketsällskap. Inte så konstigt för jag var ju med redan då den instiftades 1998. Eftersom det skrivits en hel del om föreningen på annan plats så kan det ju räcka med att länka till dess hemsida.

Då Borås Krocketsällskap bildades gästades vi av Thomas C Ericsson, drivande kraft inom Argus Croquet i Vimmerby. Han är nog den person som innehaft flest titlar inom svenskt krocketväsende: förbundssekreterare, förbundsordförande och förbundskapten. Tillsammans med Mikael Agebjörn har han dessutom sett till att göra Argus Croquet till Sveriges mest framgångsrika klubb. Så här långt har de erövrat 21 titlar.

Vimmerby har länge varit ett regionalt centrum för krocket i sydöstra Sverige. Argus Croquet har inspirerat till bildandet av flera klubbar i närområdet. Jag gissar exempelvis att Kinda Krocketklubb tillkom när Thomas C Ericsson började arbeta som bibliotekarie på orten. Och när jag deltog i mitt första SM i Rumskulla 2001 var Bulls Croquet en stark klubb, där den forne Argus-spelaren Micce Rylander hörde till de drivande.

Senare blev han en av dem som startade upp verksamheten i Frödinge Krocketklubb. Rätt snart övertog dock Krister Ekholm huvudansvaret för den klubben. Tillsammans med Simon Wahlberg har han erövrat åtta svenska mästerskap, alla utom ett i disciplinen svensk krocket.

På plats i Rumskulla 2001 var även representanter för Högantorp Croquet. Den klubben hade ett avgörande inflytande då Svenska Krocketförbundet bildades 1985 och dominerade också sporten de första åren. I klubben hör för övrigt Ingmar Tönnby hemma, mannen som tillsammans med Göran Pagels-Fick formulerat reglerna för disciplinen svensk krocket.

Erfarenheter från tiden som ordförande

I Rumskulla träffade jag också Simon Carlsson, Ulf Söderberg och Jonas Edén från Tant Emmas Krocketklubb. Föreningen utmärker sig inte bara genom mängden SM-titlar utan också på det viset att de vunnits av flest personer. Medan Argus Croquets vinster tagits av endast två personer, ståtar Tant Emma med fem olika svenska mästare.

Föreningen startades på Chalmers 1998, vilket Martin Svensson berättat om i Tidskriften Krocket. Inledningsvis lyckades föreningen samla cirka 20 personer och fokus låg redan från början på association croquet. Simon Carlsson och Ulf Söderberg har betytt mycket för att den formen av krocket etablerats i Sverige, även golfkrocket för övrigt.

Under perioden 2001-2007 var jag ordförande för Svenska Krocketförbundet. Under dessa år tillkom flera nya klubbar och det kunde jag följa på ganska nära håll. Det sista året fick jag exempelvis ett telefonsamtal från Göran Norberg, mannen som tog initiativ till bildandet av Haningenklubben Sphaera Croquet.

Han deltog i en lokal tävling i Majorslunden, på Göta i Borås, hösten 2007. Då fick jag tillfälle att träffa honom, vilket var spännande då han hade kreativa idéer som entreprenör. Senare blev han återförsäljare av utrustning via hemsidan Krocketutrustning.se. I sitt sällskap hade han Hans Holm, som jag tror senare etablerade Adelsö IF krocket.

När Borås Krocketsällskap arrangerade svenska mästerskap 2004 dök det upp ett kul gäng från Värmland. De representerade föreningen Sockerollon, vilken hade en rad härliga galenskaper på sitt program. Bara en sådan sak som att åka sparkstötting från Karlstad till Göteborg – på sommaren…

Majorslunden lämpade sig för kursverksamhet

Sommaren 2005 bjöd jag in medlemmarna i Sockerollon till en sorts krocketkurs i Majorslunden. Vid det tillfället hade jag även lärt känna Eje Elebo från Anderstorp. Han deltog i kursen, som också var en tävling, tillsammans med sin son Joi. Rätt snart bildade de föreningen Carpe Croquetum Croquet Club.

Men krocketsporten var ingen nyhet för familjen Elebo. I Anderstorp hade det arrangerats årliga släktmästerskap i krocket sedan länge. Dessa tävlingar hör fortfarande till de största i Sverige, med upp emot 20 deltagare.

Om Valhall Krocketförening, startad på Handelshögskolan i Göteborg, hade deltagare med i kursen 2005 kommer jag inte ihåg. Men de hade definitivt besökt Majorslunden och lärt sig spela svensk krocket det året. Tillsammans med Sockerollon CC och Carpe Croquetum CC debuterade de i SM-sammanhang på Visingsö, längre fram under säsongen.

Värmlänningarna specialiserade sig rätt snart på grenen golfkrocket, samt bytte namn på sin förening till Karlstad Croquet. Thomas KC Sandström tog föreningens första SM-guld i disciplinen förra året. Åldersmässigt ligger deras medlemmar ganska nära medelåldern i Skara Krocketsällskap, en förening som jag stötte på när jag var publik under Krocket-SM i Borås 2014.

Annars har jag rätt dålig koll på vad som hände inom krocketvärlden åren 2007-2017, eftersom jag inte var aktiv då. Vad jag förstått specialiserade sig Skara Krocketsällskap redan från början på grenen svensk krocket. Detta gav utdelning både 2018 och 2019, med flera svenska titlar.

Föreningar som tillkommit på senare år

Efter min comeback har minst två nya klubbar bildats. Framväxten av Win & Tonic Croquet Club har jag kunnat följa på mycket nära håll. Det började med att Michael Schollin ringde mig och undrade om jag hade tid och möjlighet att lära honom krocketspelandets grunder. Vi sågs på Kransmossens IP den 11 juni 2018 och spelade golfkrocket och association croquet.

I likhet med Joi Elebo i Anderstorp har Michael Schollin skapat en krocketbana på sin egen tomt, i Falkenberg. Där har han förlagt klubbens verksamhet. Medlemsantalet har inte skjutit fart ännu, men både 2018 och 2019 har Klubbkampen genomförts, en vänskapsmatch med Borås Krocketsällskap.

Den allra nyaste klubben är nog Poseidon Croquet Club i Göteborg. Vad jag förstår bildades den så sent som förra året. Initiativtagare var Björn Kamne med sonen Anton. I likhet med Skara Krocketsällskap valde man att fokusera på grenen svensk krocket. Men eftersom fem av deras medlemmar deltog i Vårslaget i Borås i mars så behärskar de även golfkrocket, vilket bekräftades då två av dem var med även i Kycklingkrocket 2020.

Av de 17 klubbar som förtecknas på Svenska Krocketförbundets hemsida har jag dålig koll på tre. Men jag skulle tro att Anders Moldin, med ett förflutet i Borås Krocketsällskap, var den som introducerade krocket i Uplands nations idrottsförening. Jag har också noterat att Jan Svensson, den regerande mästaren i svensk krocket är aktiv i Häggenäs Krocketklubb.

Som jag nämnde inledningsvis kan det finnas anledning att skriva väsentligt mer om varje enskild klubb. Vem står till exempel bakom Morkala RCC? Det får bli en framtida uppgift att reda ut den saken. I den här texten finns i alla fall notiser om 21 svenska klubbar. Alla nämnda, ingen glömd.

Klubbar som nämns i texten

Adelsö IF Krocket
Argus Croquet
Borås Krocketsällskap
Bulls Croquet
Carpe Croquetum Croquet Club
Cuculidae Croquet Club
Frödinge Krocketklubb
Häggenäs Krocketklubb
Högantorp Croquet
Karlstad Croquet
Kinda Krocketklubb

Morkala RCC
Poseidon Croquet Club
Skara Krocketsällskap
Sphaera Croquet
Stensö Krocketklubb
Tallhagens Krocketklubb
Uplands nations idrottsförening
Valhall Krocketförening
Win & Tonic Croquet Club
Tant Emmas Krocketklubb

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-04-30