Pokaler som tar priset

På Henrik Karlssons kunddisk finns två pokaler och nio medaljer för avhämtning. Till höger vandringspriset till lagtävlingen Fyrslaget, till vänster vandringspriset till Harrison Cup. I handen håller han medaljen som användes under det U20-EM i friidrott som arrangerades i Borås 2019. Framtagandet av detta pris är det största uppdraget hittills för Lennarts lotter & idrottspriser.

Tre gamla pokaler fick ny gravyr

En krockettävling utan pokaler är som ett alfabet utan vokaler, eller som en sång utan refräng. Dessbättre har vi i Borås tillgång till Lennarts lotter & idrottspriser. Företaget startades 1983 av Lennart Andersson och det var alltid ett nöje att besöka honom i butiken ute i Knalleland.

Jag kan inte komma ihåg namnet på alla tävlingar som jag var med om att arrangera under perioden 1998-2007. Men efter comebacken 2017 hittade jag tre pokaler i en banankartong på vinden. De hade använts till turneringarna Croquet 7, Göta Masters och Hässleholmen Open. Antagligen hade jag vunnit dessa mästerskap tillräckligt många gånger för att få behålla vandringspriserna.

När det 2017 blev aktuellt att anordna klubbmästerskap donerade jag priserna till Borås Krocketsällskap. Men först cyklade jag ner med dem till Lennart Andersson för att ändra gravyren. Då visade det sig att han hade flyttat till Skolgatan 43 och att hans butik fått en ny ägare.

Det var första gången jag träffade Henrik Karlsson. Med hans hjälp iordningställdes pokalerna till KM i svensk krocket, golfkrocket och engelsk krocket. Huvudsyftet med priserna är att de ska förgylla det foto som vi tar på vinnaren. De kommer alltid att tillhöra föreningen.

Under 2017 köpte vi även pokaler till Krocket-SM i golfkrocket dubbel, samt till Grand prix-tävlingen Kransmossen Open. Ett år senare gjordes nästan exakt samma beställning, för då arrangerades tävlingarna ifråga på nytt.

Värdet ligger i vad priserna berättar

Utan Henrik Karlssons insatser skulle Borås Krocketsällskaps tillvaro vara mindre glänsande. Av särskild betydelse var den beställning som gjordes sensommaren 2019. Det var då som tävlingarna Harrison Cup (lagtävling för endast medlemmar) och Fyrslaget (inbjudningsturnering för tremannalag) tillkom. I båda ingår en individuell tävling, där vinnarna får medaljer.

Eftersom det nationella intresset för Kycklingkrocket vuxit på ett överraskande sätt, dög det inte att under 2020 enbart använda skojiga nonsenspriser. Det fick bli medaljer där också, men att Henrik Karlsson hade flyttat till Skaraborgsvägen 30 visste jag redan. Jag hade nämligen varit där tidigare och beställt en liten pokal till dubbelturneringen Vårslaget.

Det var då Henrik Karlsson gjorde mig uppmärksam på vilka konsekvenser kampen mot Covid-19 fått inom idrottsvärlden, och indirekt på hans egen affärsverksamhet. Eftersom merparten av alla tävlingar i de flesta sporter ställts in, så finns det inte längre behov av att köpa pokaler och andra priser. Tidigare höll han butiken öppet dagligen, nu endast på torsdagar.

De priser som Borås Krocketsällskap inköpt inbringar inga stora summor för Henrik Karlsson, men han visar ändå uppriktig glädje över att det fortfarande finns kunder. Med medaljer är det för övrigt så att de inte har något egentligt värde i sig. Det intressanta är vad de berättar, som en slags minnesmärken.

På en krok i Henrik Karlssons butik hänger exempelvis de priser som han själv vunnit, i första hand som löpare och fotbollsspelare. Mest stolt är han över en enkel medalj i plast. Utförandet är inte märkligt men den är från det år då han kom på 29:e plats i Kretsloppet. Det är inte i första hand placeringen Henrik Karlsson värderar, utan tiden. Han sprang milen på 36,53.

Pokalerna används som vandringspriser i Borås Krocketsällskaps klubbmästerskap. De arrangeras i disciplinerna svensk krocket, golfkrocket och engelsk krocket. I dagsläget befinner sig samtliga hos Jörgen Larsson, regerande mästare i alla tre.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-04-29