Analys av en tävlingsordning

Som tävlingsledare fick jag ägna mycket tid åt att fundera och räkna. Vi hade aldrig arrangerat en tävling med 24 deltagare på fyra banor förut. Därför visste vi inte på förhand hur lång tid tävlingen skulle ta, eller hur finalspelet skulle organiseras.

Hela 60 matcher i grundspelet

Den som förlorar en krocketmatch tycker ofta att tiden blev för kort. Hade bara spelet fortsatt ytterligare en stund så hade resultatet blivit ett annat. Vinnaren däremot brukar anse att tiden var fullt tillräcklig för att rätt person skulle gå segrande ur striden.

Detta skriver jag med anledning av att Kycklingkrocket 2020 arrangerades lördagen den 25 april. Som tävlingsledare ställdes jag inför helt nya krav, då hela 24 spelare hade anmält sig till turneringen. Så många spelare har inte deltagit i en krockettävling i Borås sedan SM i svensk krocket 2004. En skillnad är att i den disciplinen deltar fyra spelare i varje match, medan golfkrocket är ett man mot man-spel.

Alla tävlingar är seriösa men just Kycklingkrocket är även tänkt som en blandning av vårfest och upptaktsmöte, vilket innebär att det går att ta sig lite större friheter. Samtliga spelare kom för övrigt från västra Sverige. Aktiva i Borås Krocketsällskap mötte deltagare från Karlstad Croquet, Skara Krocketsällskap, Poseidon Croquet Club, Carpe Croquetum och Win & Tonic Croquet Club.

Vi hade bestämt på förhand att alla som anmälde sig skulle få vara med. Sedan fick tävlingsordningen anpassas efter det. Tanken var också att arrangemanget skulle vara klart i rimlig tid, gärna före 17:00. En annan viktig sak var att så många som möjligt skulle få spela så mycket som möjligt. En cup, med utslagning redan efter första matchen var inte ett alternativ.

Därför föll valet på gruppspel med sex spelare i varje grupp, där alla mötte alla. Det innebar att samtliga inledningsvis fick spela fem matcher. Hur ett finalspel skulle se ut visste jag inte, för jag hade ingen aning om hur lång tid gruppspelet kunde ta: sammanlagt 60 matcher, 15 i varje grupp!? Lösningen blev att köra kortare matcher än vanligt.

Inga direkta överraskningar trots korta matcher

Istället för att gå till bäst av 13 poäng (först till sju) – vilket man brukar göra – nöjde vi oss med att gå till bäst av sju (först till fyra). Det var inte populärt i alla läger, men utifrån förutsättningarna var det ett givet val. Och tittar man närmare på utfallet i de fyra grupperna så blev resultatlistan nästan i enlighet med det förväntade.

I grupp A gick Thomas KC Sandström (Karlstad) och Peter Johansson (Borås) vidare. Den förstnämnde var seedad som etta i hela tävlingen. Den senare hör till de lokala spelare som ägnat mest tid åt träning det senaste halvåret och var dessutom väl bekant med underlaget. Det gav honom en fördel framför Mathias Johansson (Skara) och Anton Kamne (Göteborg), vilka också låg bra till för avancemang.

I grupp B skulle Eje Elebo (Anderstorp) varit seedad som etta, men efter hans avhopp saknades en självklar favorit. Möjligen kan det förklara varför denna grupp tog väsentligt längre tid att spela klart än de övriga tre. Att Mattias Vainio (Karlstad) vann gruppen överraskade dock inte. Han var den ende i samligen med färska SM-erfarenheter. Med sig till finalspelet fick han Peter Rosberg (Borås), som gick vidare tack vare vinst i det inbördes mötet med Jörgen Larsson (Borås). På pappret var kanske den senare favorit, men den förstnämnde har gjort väl ifrån sig i tidigare Grand prix-tävlingar på Kransmossens IP.

I grupp C tog sig landslagsmannen Joi Elebo (Anderstorp) vidare utan problem. För de övriga visade sig matchen mellan Ivar Rasmussen (Borås) och Erik Svensson (Skara) bli en nyckelmatch. Den förstnämndes vinst med 4-3 öppnade upp för finalspel, ända till semifinal, medan den senare lyckades vinna the Bowl och därmed bli en sorts nia i turneringen.

I grupp D gick spelet undan, men det var här som de mest formstarka spelarna hamnat. Både Daniel Larsson (Anderstorp) och Pål Nilsson (Karlstad) vann fyra matcher och förlorade en. Den sistnämnde vann gruppen för att han hade besegrat den förstnämnde i det inbördes mötet. När de sedan möttes i finalen blev resultatet det omvända. Starka utmanare i gruppen var Tim Öhrberg (Skara) och Henrik Bodin (Karlstad). Resultatet kunde verkligen sett annorlunda ut, beroende på hur det gick vid enskilda bågar.

Värdiga finalister i ”Rättvisans paradis”

Sedan det stod klart vilka som gått vidare blev det dags för kvartsfinaler. Men förvånande nog gick det att hinna med en timmes gemensam lunch mellan 11:45 och 12:45. Trots att matcherna kortats ner hade förväntningarna snarare varit att gruppspelet skulle dra ut på tiden. Det gjorde det i och för sig i grupp B. Där blev inte spelarna klara förrän 12:30, ungefär.

Experimentet med tävlingsordningen för 24 spelare kan ändå sägas vara lyckat. Gruppspelet klarades av på drygt tre timmar. Även finalspelet höll sig inom hanterbara ramar. Hela tävlingen, med prisutdelning, var avslutad runt 16:30. Det ska mycket till för att ändra konceptet, om lika många vill vara med i någon framtida tävling.

Medan kvartsfinalerna genomfördes i form av double banking på två banor, disponerade the Bowl (cup för 9 till 15-placerade) och the Plate (cup för 16 till 24-placerade) en bana vardera. Double banking (två matcher samtidigt på samma bana) tillämpades för övrigt under hela tävlingen, utom i finalen och matchen om tredje pris.

Hur finalspelet skulle arrangeras var inte uttänkt i förväg, utan det växte fram i samtal med klartänkta och engagerade deltagare. Ett betydelsefullt beslut var att spela klart samtliga matcher först, innan det var läge att ge plats för final. Därmed blev det ett ganska stort fokus på den matchen, eftersom förhållandevis många hade möjlighet att följa den. På det viset blev Kycklingkrocket 2020 den final som lockat störst publik, sedan Borås Krocketsällskap 2017 började arrangera tävlingar på Kransmossens IP.

Den allmänna uppfattningen verkade vara att Daniel Larsson (etta) och Pål Nilsson (tvåa) var värdiga finalister. Arenan lever alltså upp till sitt goda rykte om att vara ”rättvisans paradis”. Inte ens en tävlingsordning med förkortade matcher kunde ändra på det.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-04-29