”Croquet”

Carson Witte och Chris McCarthy är bäst i världen på att gestalta krocketspelares vårkänslor.

En sång av Mischievous Badger

Botemedel mot dåliga känslor

Våren har en särskild betydelse för krocketspelare. De flesta gör nämligen ett speluppehåll från slutet av oktober till början av april. Så ser säsongsuppläget ut även på de brittiska öarna, åtminstone för majoriteten. En mindre mängd spelare ägnar sig förstås åt träning även vintertid.

Hursomhelst: känsloläget hos spelarna i inledningen av säsongen liknar det som nötkreatur upplever vid så kallade ”kosläpp”. Entusiasmen är mycket stor, men koordinationsförmågan har inte hunnit etableras. Det är dock roligt och inspirerande att beträda gräset, trots vingliga kroppsrörelser och en hög andel missade slag.

Ingen förmår att spegla säsongsdebuterande krocketspelares känslor bättre än gruppen ”Mischievous Badger”. Inge nog med det. Deras ystra och livsbejakande sång ”Croquet” är ett perfekt botemedel mot dåliga känslor.

Kvardröjande snö kan få till effekt att säsongsstarten för krocket försenas. Detta riskerar att göra spelarna ledsna och deppiga. Därför behövs det något stärkande. Med smittande entusiasm sjunger den amerikanska duon sin härliga refräng:

Damn, I feel good today
I’m gonna go play croquet

Besjälad ungdomsdårskap förlöper

En kul sak är att ”Mischievous Badger” lagt ner en hel del energi på att koreografera sin video. En krocketklubba bärs fram med nätta steg, vilket ger spelet en ungdomlig fräschör. De unga männen rör sig lätt och ledigt i terrängen. Med lössläppt sprallighet låter de sig fyllas av krocketsportens eggande anda.

”Mischievous Badger” består av Carson Witte och Chris McCarthy. De kommer från San Francisco respektive Seattle och under åren 2009-2012 gav de ut ett album om året. Sången ”Croquet” finns med på albumet ”On A Voyage”, som släpptes 2011.

I texten går det att spåra komponenter som tillskriver krocket egenskaper som gränsar till fruktbarhetsrit.

Up in the club
Lookin’ for love
I got my croquet balls 
I could hit my mallet through your hoop
 

Senare tar lyriken en mörkare vändning, då ett visst mått av aggressivitet smyger sig in. Nog kan det mesta kopplas till humor, men ändå. Säkert är det så att merparten av de som spelar krocket är goda människor. Därmed inte sagt att de som inte är intresserade bör betraktas som onda. Därför skär det sig lite när följande, hotfulla ord uttalas.

I like croquet, I like it a lot
Play croquet or you’re gonna get shot
I’ll pull out my .49 and blast you home to satan

Skämtlynnet fungerar bättre när ”Mischievous Badger” nöjer sig med att dra ett löjets skimmer över golfspelare, trots att krocketen skulle må bäst av att inte konfrontera andra sporter överhuvudtaget. Det är att devalvera den anda av gentlemannamässighet som bör råda. Till den besjälade ungdomsdårskapens uttryck hör dock en och annan förlöpning. 

If you like to sing and dance 
Take off those dumb golfer pants and say
Man, I’ll just play croquet

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-04-16