Referat från Sveriges lag-VM

Lewis Palmer spelar dubbel tillsammans med Joi Elebo. De möter Egypten i lag-VM och lite längre bort skymtar Soha Mostafa.

Svenska landslagets VM i notiser

I början av januari försökte jag följa lag-VM i golfkrocket. Tävlingen hade sitt särskilda intresse, för det var första gången som Sverige spelade i den högsta divisionen. Det var World Croquet Federation och Croquet New Zealand som ansvarade för arrangemanget.

En del information kunde jag hämta från dessa organisationers hemsidor. Turneringen gick under namnet GC World Team Championship Nelson 6th-12th Januari 2020. Även tävlingsledningens webbplats var av värde, men mest betydelsefull var den information jag fick via Croquet Scores.

Världsmästerskapen pågick under en vecka, från måndagen 6 januari till söndagen 12 januari. Under perioden skrev jag korta ”referat” på Borås Krocketsällskaps Facebook-sida. Det är dessa texter som jag samlat nedan, i kronologisk ordning.

OBS! Pilarna efter de datum som finns i mellanrubrikerna leder oftast vidare till Croquet Scores, men några gånger till andra källor på internet.

Fredagen den 3 januari >>>

Igår spelade det svenska landslaget i golfkrocket en träningsmatch. Det finns ett foto på spelarna på Youth Croquets trevliga Facebook-sida. Svenskarna är klädda i vitt.

Längst till vänster står förbundskapten Lewis Palmer, tillika femfaldig svensk mästare. Till höger om sig har han Simon Carlsson, Sveriges mest meriterade spelare. Han vann EM i golfkrocket 2010.

Svenska landslaget möter Youth Croquet.

I bildens mitt befinner sig Joakim Norbäck, mannen som brukar organisera SM-tävlingar på Stavstorps krocketarena, i närheten av Eskilstuna. Han vann för övrigt SM i golfkrocket 2018. På högerflanken, längst ut, står Joi Elebo. Det var han som uppmärksammades i somras, för sina insatser i VM i golfkrocket. Senare vann han SM i association croquet.

Till vänster om honom hittar ni Anders Moldin. Eftersom han kommer från Borås och lärde sig spelets grunder i Majorslunden väcker det naturligtvis det lokala intresset. Det är alltså dessa fem spelare som representerar Sverige under Lag-VM i golfkrocket 6-12 januari.

NOT: Missa inte möjligheten att botanisera på Youth Croquets roliga Facebook-sida: >>>. Den är späckad med filmer som visar trickskott av olika slag. Klicka på ”Videoklipp” och ha en rolig stund!

Söndagen den 5 januari >>>

Det svenska krocketlandslaget ser ut att trivas på Nya Zeeland. Som vältrimmade elitidrottsmän tycks de veta att frukosten är den viktigaste måltiden på dagen.

Nej, det verkar faktiskt som om det är bakverk de sitter och mumsar på!? Nåja, den glädje som kalorier och socker ger kan vara gynnsam för den mentala uppladdningen.

På en veranda långt, långt borta

Måndagen den 6 januari >>>

Sverige förlorade sin inledande match i lag-VM i golfkrocket. USA vann med 6-0. Men det verkar som om Joi Elebo lyckades pressa den regerande världsmästaren Ben Rothman. Den senare vann med endast 7-5, 7-5. Också i den dubbelmatch där Joi Elebo deltog blev siffrorna jämna. Förlust med endast 5-7, 5-7. Följ pilarna och gör en analys av matchen: >>>

Tisdagen den 7 januari >>>

Det svenska krocketlandslaget förlorade även sin andra match i lag-VM i golfkrocket. I likhet med mötet mot USA blev siffrorna 0-6. Men i matchen mot Egypten lyckades svenskarna i alla fall ta ett ”game”. Medan de övriga förlorade med 0-2, nådde Lewis Palmer 1-2 i sin singel.

Särkilt roligt utifrån ett Boråsperspektiv var att hemmasonen Anders Moldin höll ställningarna väl. Han förlorade med anständiga 5-7, 5-7 i sin singel. Följ pilarna och gör en analys av matchen: >>>

Onsdagen den 8 januari >>>

Det svenska krocketlandslaget förlorade även sin tredje match i lag-VM i golfkrocket. Men den här gången var inte förlusten lika given. I och för sig blev siffrorna mot Sydafrika 1-5 men tre av de fyra singlarna gick till ”skiljeset”. Dessutom lyckades Sverige vinna en av dubbelmatcherna.

Reg Bamford är rankad tvåa i världen. Därför ska inte Joi Elebo vara ledsen över att han förlorade med 3-7, 2-7 mot honom. Men hur glad bör han vara för att han i par med Lewis Palmer besegrade Reg Bamford & William Louw i dubbel? Följ pilarna och gör en analys av matchen: >>>

Torsdagen den 9 januari >>>

Sverige förlorade också sin fjärde lagmatch i golfkrocket-VM. Siffrorna mot Australien blev 1-5. Men tydligen hade Joakim Norbäck en bra dag. Han vann sin singel med 4-7, 7-0, 7-4. Tyvärr gick det inte lika bra när han skulle spela dubbel.

Simon Carlsson verkar också vara i form. Han gick till ”skiljeset” i sin singel, förlorade där med hedervärda 5-7. Även Lewis Palmers & Anders Moldins dubbel gick till tre set. Följ pilarna och gör en analys av matchen: >>>

Fredagen den 10 januari >>>

Äntligen! I sin femte match i golfkrocket-VM lyckades Sverige ta den första vinsten. Laget besegrade Irland med 4-2. Simon Carlsson hade en bra dag och vann sin singel med 7-5, 7-4. Även Joakim Norbäck tog en singelvinst: 7-4, 3-7, 7-2.

Joi Elebo och Lewis Palmer förlorade förvisso sina singlar, men de var svårslagna. Båda matcherna gick till skiljeset. Även de två dubbelmatcherna gick till skiljeset. Men i dem visade Sverige verklig styrka. Det blev vinst i båda två. Följ pilarna och gör en analys av matchen: >>>

Att för första gången vinna en match i högsta divisionen är en stor sak. Innebär det att Sverige också får stanna kvar där? Det får vi veta, tids nog.

Lördagen den 11 januari >>>

För tillfället spelar världens bästa spelare final i golfkrocket-VM. Matchen sänds live på Youtube. Följ pilarna och ta en titt: >>>

I nuläget verkar Egypten leda med 3-2 över Nya Zeeland. En match pågår. När den är slut blir det troligen ”halvtid”. Sedan återstår ytterligare sju matcher. Finalen avgörs nämligen i bäst av tretton.

Minst lika intressant är Sveriges match mot Irland. Den som vinner där får stanna kvar i högsta divisionen; den som förlorar flyttas ner. Ni som följer den uppgörelsen vet att alla matcher varit mycket jämna. Samtliga har gått till skiljeset. Tyvärr har Sverige bara vunnit ett av fem och ligger således under med 1-4.

Men fyra matcher återstår så för optimister lever matchen i högsta grad. Och för spelarna själva finns det förstås inget annat val än att gå för vinst. Sveriges match streamas inte men går att följa på Croquet Scores: >>>

Söndagen den 12 januari >>>

Lag-VM i golfkrocket har avgjorts. Sverige kom sist, blev åtta. Laget förlorade sin direkt avgörande match mot Irland. Om det existerar hedervärda förluster så var detta en sådan. Siffrorna blev mycket jämna.

Irland vann med 5-4 men Sverige vann flest set: 13-12. Irland tog sammanlagt 147 bågar, bara tre fler än Sveriges 144. Notera att samtliga matcher gick till skiljeset, utom två och dessa vann Sverige. Kul också att alla i det svenska laget deltog i minst en match som ledde till vinst.

Notera att Simon Carlsson ej deltog i finalen, trots att han var obesegrad mot irländare sedan tidigare under turneringen och hade visat fin form. Notabelt är att Lewis Palmer inte vann någon av sina två singlar. Av många räknas han annars som Sveriges bästa spelare.

Eftersom Sverige förlorade mot Irland får svenskarna lämna den högsta divisionen, medan irländarna stannar kvar. Följ pilarna och gör en egen analys av matchen: >>>


NOT 1: Nya Zeeland försvarade sin världsmästartitel, i en spännande match mot Egypten. England vann bronsmatchen i överlägsen stil mot USA.

NOT 2: Ambitionen är att här på Passus.nu presentera de spelare som deltog i lag-VM. I dagsläget finns det kortbiografier över deltagarna i följande lag: Sverige, Nya Zeeland, Egypten, England och USA.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-04-01