Bokhyllor med och utan krocketlitteratur

Två extremt välsorterade bokhandlar vid Trafalgar Square, men bara en bok om krocket.

Ensam krocketbok i ett hav av böcker

En krocketspelare som besöker England fylls av känslor. I Sverige befinner sig krocketsporten i utkanten av marginalen men på de brittiska öarna är den etablerad. Borde inte det återspeglas i bokutgivningen?

Sommaren 2018 uppsökte jag en stor bokhandel i London, vid Trafalgar Square. Den ingår i kedjan Waterstones. Där fanns böcker i långa hyllor, på flera våningsplan. Men när jag frågade expediten om krocketlitteratur fick jag en snål min. Han blev tyst en längre stund.

– Det var den svåraste fråga jag fått på länge, sa han. Ärligt talat borde jag svara ”nej”. Om jag har fel finns böckerna på avdelningen ”sport”. Gå ner en våning och kolla.

Utbudet av idrottsrelaterade böcker var enormt. Det kändes som att stå vid havet. Antalet böcker om fotboll gick inte att överblicka och om cricket fanns det flera hyllmeter. Om krocket? Inte ens ett löst litet blad.

Jag gick vidare längs Charing Cross Road och sökte mig upp till Foyles. När jag äntrade dörren kände jag mig ganska optimistisk. Butiken räknas nämligen som ”bokhandlarnas mormor”. Och nog fanns det fler böcker här än hos Waterstones. I Sverige saknas det böcker om krocket, förklarade jag för expediten: hur är läget hos er?

– Nåja, det ska vi nog kunna överträffa, sa han kaxigt. Sedan ledde han mig till avdelningen för amerikanska (!?) sporter. Väl där plockade han fram ”Croquet”, en 64-sidig introduktion för nybörjare, en utgåva från 2008.

Resultatet måste räknas som magert. Därmed inte sagt att den bedömningen ska ligga till grund för en åsikt om krocketens status i England.

Bokutbudet inte skrämmande stort

Någon vecka senare hälsade jag på den kände krocketpedagogen Ian Harrison. Han bor i Basingstoke, sydväst om London, ner mot Southampton. Han är förvisso en vän av krocket, men också av kyrkorglar och järnvägshistoria. Han är ordförande i en förening som vill gynna det nationella järnvägsmuseet och han är verksam i en förening för organister i North Hampshire.

Om detta pratade han mycket och länge då jag övernattade i hans hem. Detta var efter att vi hade avslutat en resa till grevskapet Kent och spelat krocket i Canterbury, Maidstone och Ramsgate. Medan värdparet höll till i köket botaniserade jag bland den hyfsat stora mängden böcker om krocket som fanns i en bokhylla. Cirka en tredjedel av titlarna placerades på golvet, där jag fotade av dem.

Just när bilden hade tagits kom Ian Harrison in i rummet och sa ”ouch”! Utropet fick betyda vad det ville. Snart började vi fundera över om det möjligen skulle kunna gå att få tag på böckerna i fråga. Ian Harrison trodde att det nätbaserade ”antikvariatet” Bookfinder skulle vara värt ett besök.

Enligt erfarenhet är det svårt att hitta böcker om krocket hos brittiska bokhandlare. Men det är alltså inte detsamma som att det saknas titlar i ämnet.

En tid senare publicerade jag bilden av Ian Harrisons böcker på Facebook. Själv hade jag inte reflekterat särskilt mycket över vad de handlade om, men tydligen kände Simon Carlsson – europamästare 2010 – igen dem. Han upplyste om att nästan samtliga innehöll information om association croquet, inte om golfkrocket således.

Vid närmare eftertanke undrar jag om inte Simon Carlsson recenserat flera av titlarna. Det skulle vara intressant att läsa dem idag, och för all del börja läsa böcker själv. Utbudet verkar ju hursomhelst inte vara skrämmande stort. Den slutsatsen kunde jag dra efter vistelsen i England 2018.

Böckerna hämtades från Ian Harrisons bibliotek, placerades på heltäckningsmattan och fotades av.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-03-30