Krocketpedagog med världsrykte

Vem är det som kör!? Ian Harrison förstås, vilket är lite symboliskt. Han är mycket drivande, dels som arrangör av Basingstoke Croquet Tour, dels som coach och pedagog. Hans filmer om hur man spelar golfkrocket har setts av tusentals människor över hela världen.

Har nått tusentals med sina filmer

I förarsätet sitter Ian Harrison. Han är mannen bakom ”the Basingstoke Croquet Tour”. Det är 2018 och färden går mot grevskapet Kent, med sikte på ett hotell i kuststaden Whitstable. Han har sin fru Charmian med sig.

Jag sitter i baksätet, bredvid Ian Cameron. Det är en äldre man som börjat spela krocket helt nyligen, detta sedan han slutat med bowls. Han har börjat få problem med minnet men det sägs att krocketen gör att han håller sig på alerten. 

Jag lärde känna Ian Harrison via de pedagogiska videofilmer han publicerat på Youtube. I dagsläget har över 20.000 personer sett hans presentationer av hur man spelar golfkrocket. Hans publik finns i alla världsdelar. Därför kan han ju på sätt och vis betraktas som en av de största filmstjärnorna inom krocketsporten.

I golfkrocket ligger Ian Harrison på noll i handikapp. Han låg på minus ett för ett tag sedan men efter några månader av dåligt spel har han sjunkit. I association croquet är hans handikapp fyra.

Inom krocketen i England, där det finns många tävlingar och ett seriesystem för lag, är handikappsystemet en viktig sak. När två spelare möts ges den som har mest handikapp extra slag. Låt säga att en spelare med tio i handikapp möter en med fyra i handikapp, då får den förstnämnde sex extra slag i deras match: 10 – 4 = 6.

Ägnar sig åt krocket nästan dagligen

Ian Harrison spelar i princip krocket varje dag, året runt – utom på söndagar då han ägnar sig åt orgelspel. På måndagar åker han till den bana Winchester Croquet disponerar, en klubb där han också är medlem. Han spelar då association croquet. Det blir slumpmässig träning med dem som råkar vara på plats. Dubbelt medlemskap är ganska vanligt på brittisk mark.

På tisdagar och onsdagar deltar Ian Harrison i de matcher som Basingstoke CC spelar mot andra klubbar, i den regionala ligan. På torsdagar åker han till Winchester och spelar golfkrocket, medan han på fredagar är i Basingstoke och ägnar sig åt coachning. Han är en god lärare och lär ut krocket till nybörjare, samt ger tips till dem som känner behov av att förkovra sig. 

Även på lördagar håller han till i Basingstoke, där han pysslar med något som kallas mixad träning. Vilken form av spel det blir beror på vilka som är närvarande. Ian Harrison är pensionär, ska tilläggas. Han är född 1946 och de senaste tio åren har han haft fullt fokus på krocket.

I februari varje år är han med och arrangerar en krockettävling i Kempshott Methodist Church, där han är medlem. Det sker på ett underlag som motsvarar cirka 30 procent av en fullskalig bana.

Hans universitetsämne var geologi. Senare gjorde han karriär som en sorts koordinator, ett slags samordnare med ansvar för informationsflödet mellan den akademiska världen och näringslivet. 

Ian Harrison, till vänster på bilden, gillar att vistas i närheten av vatten. Bilden togs 2018. Han befinner sig i Whitstable, tillsammans med Ian Cameron och hustrun Charmian. År 2019 var Weston-super-Mare basen för Basingstoke Croquet Tour.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-03-28