Englands GC-landslag 2020

I början av året möttes England och USA i en match om tredje pris i Lag-VM i golfkrocket. Det engelska laget vann med 7-2. Resultaten specificeras i detalj på webbplatsen Croquet Scores. USA:s två vinster togs av Ben Rothman, dels i singel, dels i dubbel med David Maloof.

England har ett starkt lag men förlorade med 5-1 i gruppspelet mot Nya Zeeland, de blivande världsmästarna. Ingen engelsman har vunnit ett VM i golfkrocket, eller ens tagit sig till final. På den kvinnliga sidan ser det ljusare ut. År 2011 vann Rachel Rowe VM för kvinnor.

Det har sitt intresse att veta vilka spelarna i bronslaget är. Presentationerna av Englands krocketlandslag bygger på de uppgifter som lämnades till World Croquet Federation inför tävlingen. Bilderna togs på Nya Zeeland där Lag-VM arrangerades.

John-Paul Moberly / lagkapten

John-Paul Moberly upptäckte krocket 2011 vid ett besök hos Croquet Durham, hans lokala klubb. Redan efter tre år började han delta i tävlingar i golfkrocket. Han har vunnit ett stort antal nationella turneringar, till exempel English National Singles Championship, Musks Cup (GC Top 8 selection event) och London Masters. Han har även hävdat sig i dubbel med vinster i British Open Doubles och National Doubles.

John-Paul Moberly har varit i tre finaler i den prestigefyllda tävlingen British Open, dock förlorat samtliga. Han har representerat England i de tre senaste Världsmästerskapen i golfkrocket, med en tiondeplats som bästa placering. Det var 2017, ett år då han dessutom var kapten i det Engelska GC-landslaget. I den rollen har han lett nationen till en rad meriterande segrar. John-Paul Moberly hävdar sig även som utövare av association croquet. Han vann sitt block i AC-världsmästerskapen 2018, för att sedan bli utslagen inför 16-delsfinalerna. John-Paul Moberly har utbildat sig till civilingenjör och arbetar för United Utilities.

John-Paul Moberly

Nationell ranking / 1
Världsranking / 14

Richard Bilton

Richard Bilton är 23 år och började spela krocket redan 2008. Men först efter att han 2015 blev medlem i Nottingham Croquet Club tog hans utveckling som spelare fart på allvar. 2017 erhöll han priset Spiers Trophy, som belöning för att han var den spelare i England som förkovrat sig mest under det året. År 2018 vann han så de engelska mästerskapen i singel, hans första stora titel i golfkrocket.

Richard Bilton spelade i det Engelska landslaget mot Spanien i mars 2019, samt detsamma i september i Home Internationals. Det verkar vara en lagtävling för länderna på de brittiska öarna. Sedan 2017 gör han även en insats som administratör, som medlem i Croquet Associations turneringskommitté.

Som tekniker är Richard Bilton lärling hos British Steel i Scunthorpe sedan december 2019. Han gillar också att spela snooker och äger en Rover Mini Thirty 1989 och deltar i olika klassiska bilshower. Richard Bilton är ett fan av TV-serier som Stargate och Doctor Who, även av den serie filmer som Marvel producerat.

Richard Bilton.

Nationell ranking / 13
Världsranking / 60

Stephen Mulliner

Stephen Mulliner är 64 år och började spela krocket 1976 när han studerade på Cambridge. Han är en av världens bästa krocketspelare, men har vunnit sina största framgångar inom association croquet. Han blev världsmästare i den disciplinen 2016, men hade varit i final både 1997 och 2008.

Han har vunnit den prestigefyllda tävlingen British Open 1988, 1990 och 2000. Och under åren 1993 till 2013 har han blivit europamästare i AC hela 13 gånger. Som landslagsspelare representerade han Storbritannien i MacRobertson Shield 1982, 1986, 1990, 2000, 2003 och 2010. År 2014 och 2017 spelade han för England.

Stephen Mulliner har tagit sig till semifinal i VM i golfkrocket tre gånger: 2000, 2006 och 2015. Men han har vunnit British Open i GC nio gånger, bland annat 2010-13 och 2016. Han har ställt upp i tävlingar i sammanlagt 17 av de länder som är medlemmar i World Croquet Federation.

Stephen Mulliner är djupt involverad i två betydelsefulla krocketorganisationer. Han är vice ordförande i Croquet Association och generalsekreterare för World Croquet Federation. Han är gift med Sarah och paret bor i Haslemere, Surrey; deras fyra barn är 28 till 34 år gamla. Stephen Mulliner är aktiv i den lokala politiken i Borough Council, där han sitter i stadsfullmäktige. Han är en hängiven golfare och idrottsman i största allmänhet.

Stephen Mulliner.

Nationell ranking / 2
Världsranking / 15

Tobi Savage

Tobi Savage började spela krocket när han var 15 år gammal. Han debuterade som tävlingsspelare 2010 och är etablerad i toppen, åtminstone sedan 2013. Det var året då han deltog i VM i golfkrocket i Kairo, vann Roehampton GC Open och kom tvåa i Musk’s Cup.

Även 2015 deltog han i världsmästerskapen i golfkrocket, vilka då arrangerades i Bay of Plenty, New Zealand. Det året vann han de Engelska mästerskapen i GC singel, samt GC Kent Cup.

År 2016 representerade han England i Världsmästerskapen för lag, i GC. Han placerade sig på tredje plats i Ramsgate GC Open, medan han kom tvåa i British Open. Han vann GC Kent Cup och nådde framgångar i dubbel med olika partners.

År 2017 placerade han sig som tvåa i East Anglian GC Championship. Han tog sig till semifinal i British Open Singles, samt vann Belgian Open.

År 2018 vann han British Open i dubbel och gick till kvartsfinal i singel. Han representerade det engelska landslaget, som vann GC Home Internationals. Men frågan är om inte hans vinst i Musk’s Cup måste räknas som det årets främsta merit.

Stilmässigt hör Tobi Savage hemma bland de hårtslående. Han är dessutom lite av en expert på hoppskott.

Tobi Savage.

Nationell ranking / 7
Världsranking / 40

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-03-15