Film från Basingstoke CC tour 2019

Tre spelare från Borås KS deltog i Basingstoke Croquet Tour 2019. I den drygt 20 minuter långa Youtube-filmen visas glimtar från besök hos Taunton Dean CC, Weston-super-Mare CC och Swindon CC.

Hur vänskap med en engelsk klubb etableras

Våren 2017 försökte jag få fason på en hemsida. Det handlade om en webbplats med information om Borås Krocketsällskap och om krocket i största allmänhet. Vi i den nybildade styrelsen var överens om att föreningens fokus borde ligga på golfkrocket, varför jag började leta efter pedagogiskt material som lärde ut disciplinen.

Det dröjde inte länge förrän jag hittade de Youtube-filmer som Ian Harrison producerat. Han är aktiv i Basingstoke Croquet Club, delvis som coach. Eftersom jag vid detta tillfälle inte hade särskilt stor koll på golfkrocket för egen del, så kom filmerna till nytta för mig personligen.

Att begripa sig på golfkrocket är enkelt och Ian Harrison besitter den unika förmågan att göra det enkla ännu enklare. Men innan jag länkade till hans filmer kontaktade jag honom och bad om lov. Han var mycket trevlig och tillmötesgående. I den konversation som uppstod undslapp mig frågan ifall Basingstoke CC möjligen skulle vilja ha Borås KS som vänförening?

Det var han positiv till och efter att idén hade ventilerats i de respektive styrelserna så formaliserades det hela. I samband med julen 2017 stod det klart vi blivit ”twins”. Fördelarna med att ha en vänförening på brittisk mark är många. Med ens fick vi möjlighet att få hjälp med regelfrågor och liknande.

Basingstoke ligger cirka åtta mil sydväst om London, ner mot Southampton. Staden har drygt 80.000 invånare. Det var här som företaget Burberry grundades 1856. Det är bland annat känt för den klassiska beigea trenchcoaten, samt det lika klassiska rutmönstret ”Nova Check” i beige, vitt, svart och rött.

Film från en krocketturné finns på Youtube

Rätt snart fick jag veta att Basingstoke CC arrangerar en turné den första veckan i juli varje år. Krocketföreningen besöker klubbar som dess medlemmar vanligtvis inte stöter på, i seriespel och liknande. Ian Harrison bjöd in aktiva i Borås Krocketsällskap att följa med.

Ett sådant generöst erbjudande gick det inte att tacka nej till. Därför deltog jag sommaren 2018 i en resa till grevskapet Kent. Tillsammans med ett tiotal spelare från Basingstoke CC besökte jag Canterbury Croquet Club och Meadway Croquet Club och Ramsgate Croquet Club. Att jag som 62-åring gick under namnet ”young Peter” säger en del om vilka ålderssegment de övriga tillhörde.

Tonvikten låg på den vänskapliga och sociala anda som krocketsporten rymmer. Jag företrädde Basingstoke CC men bildade vid varje besök par med någon aktiv i den klubb vi gästade. På det sättet lärde jag känna en mängd engelsmän, av båda könen ska tilläggas. I England kan könsfördelningen vara ganska jämn inom klubbarna.

Även sommaren 2019 deltog jag i touren, i sällskap med ytterligare två personer från Borås KS. Tillsammans med medlemmar i vår vänförening besökte vi Taunton Dean Croquet Club och Weston-super-Mare Croquet Club och Swindon Croquet Club.

Häromdagen fick jag veta att Ian Harrison färdigställt en film från Basingstoke CC 2019. Tyngdpunkten ligger förstås på krocketspelande, men det förekommer också sekvenser från restaurangbesök, rena turistaktiviteter och liknande. Filmen avslutas med scener från festligheter i Basingstoke CC:s egen klubblokal, samt från den kyrka där föreningen genomför en inomhusturnering på vintern.


NOT: Enligt preliminära planer ska Basingstoke Croquet Tour 2020 besöka Lymington Croquet Club (7/7), East Dorset Croquet Club (8/7), Bransgore Croquet Club (9/7) och Ryde Croquet Club (10/7, – Isle of Wight). Medlemmar i Borås Krocketsällskap är välkomna att följa med.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-03-09