Världens bästa krocketspelare

Reg Bamford besökte Surbiton Croquet Club 19 september 2012. Han föreläste om den mentala attityd som krävs för att vinna.

En metodisk och elegant taktiker

Sydafrikanen Reg Bamford är världens bästa krocketspelare. För några dagar sedan blev han världsmästare i association croquet för femte gången. Han är rankad etta i världen i den grenen, men också i golfkrocket. Han är för övrigt ensam om att ha vunnit VM i både golfkrocket och association croquet.

År 2013 var han dessutom regerande mästare i båda grenarna, vilket nog är ett svårslaget rekord. Det finns hyfsat många filmklipp på Youtube för den som är intresserad av att se hur han agerar på banan. Antagligen lockar hans prestationer inom golfkrocketen mest. I så fall kan finalvinsten från 2013 rekommenderas.

Vad klippet visar är det femte och avgörande gamet. Reg Bamford hade vunnit det första med 7-5 och det tredje med 7-6. Ahmed Nasr hade vunnit game två och fyra: 7-3, 7-4. Antagligen var den hårtslående egyptiern favorit, särskilt som han hade meriterat sig som VM-vinnare både 2004 och 2006.

Till saken hör att Ahmed Nasr snabbt ryckte åt sig ledningen med 6-2. Men med metodiskt och elegant spel arbetade sig Reg Bamford ifatt. Till sist återstod endast den avgörande trettonde bågen, dit han lyckats ta sig med sitt blåa klot efter taktiska överväganden i den högre skolan. Det beslut han fattar inför det avgörande ögonblicket är utomordentligt kaxigt. Vinna eller försvinna? Vinna!

Reg Bamford rör sig med en förfinad grace på banan. Hans smakfulla stil kommer till tydligast uttryck när han spelar association croquet. Som ni ser ägnar han mer tid åt att rätta till sin tröja än åt att svinga sin klubba. Kolla in VM-finalen 2020 mot amerikanen Matthew Essick. Den är mycket sevärd och kan användas som en instruktionsfilm för hur man bygger breaks.

Brinner för sina två tjänsteföretag

Reg Bamford föddes i Sydafrika 1967, i Kapstaden. Han bor i London sedan länge, men spelar för Sydafrika, både individuellt och i landslaget. Han är gift med Adrienne och har två söner. Vid sidan av krocketen intresserar han sig för golf och segling.

I sitt forna hemland utbildade han sig till auktoriserad revisor, men startade verksamhet i Storbritannien 1996. Han driver de två tjänsteföretagen 1st Contact och Sable International, vilka i dagsläget sysselsätter 150 personer. Så här ser han på sin roll som entreprenör:

”Jag brinner för att hjälpa mina kunder att få sina företag att växa. Jag vill bidra till deras välstånd genom att ge ett positivt och meningsfullt bidrag till deras framgång.”

Enligt uppgift har Reg Bamford spelat krocket sedan han var sju år. Som fjortonåring debuterade han i det Sydafrikanska landslaget. Senast det begav sig var han lagkapten. I England är han medlem i Surbiton Croquet Club och i Roehampton Croquet Club.

Den förstnämnda klubben bildades 1984 och har vuxit till att bli den största i London. Med mer än 150 medlemmar och sju förstklassiga banor erbjuder den goda träningsmöjligheter. Också den sistnämnda hör till dem som har bäst rykte i England, startad 1902. På de fyra banorna har flera stora mästerskap arrangerats, exempelvis Croquet World Cup och Europeiska mästerskap.

Mentaliteten betyder mer än klubban

Som spelare har Reg Bamford varit rankad bland de bästa i världen i över trettio år. Utöver sina sju vinster i VM har han vunnit British AC Open elva gånger och British GC Open tretton gånger. På sätt och vis bör vinsterna i BO räknas högre än VM-titlarna, för konkurrensen lär vara väsentligt större.

Intresset för krocket är lågt i media, därmed för Reg Bamford. Men den 19 juli 2013 blev han intervjuad av Jeremy Taylor i Financial Times. Det var hans stora år som spelare, men så särskilt glamourös kan inte tillvaron som världsmästare sägas vara. När han vunnit VM i golfkrocket i Kairo fick han själv betala för att gravera pokalen: ”Det är tur att jag inte har ett allt för långt namn, för det skulle kostat mig väsentligt mer.”

Reg Bamford framhåller betydelsen av att ha fått hjälp från två coacher. En av dem hade tidigare hjälpt det engelska rugbylaget att vinna VM. Eftersom det mentala betyder mer än klubban i krocket, så har det psykologiska stödet fört honom till en ny nivå. Detta är för övrigt ett centralt ämne i den föreläsning på Youtube som det länkats till ovan.

Trots den passion Reg Bamford känner för krocket skulle han inte rekommendera någon av sina söner att börja med det. Dels är spelet både enkelspårigt och udda, dels krävs det alldeles för mycket för att nå toppen. Som pappa hoppas han att de väljer en sport som är lite mer mainstream.

För den som vill få en bild av Reg Bamfords tidiga karriär finns det en lång och informativ intervju i Croquet World Online Magasin. Bob Alman intervjuade honom den 1 april 2002: ”A courtside chat with Reg Bamford”. Han berättar om sin bakgrund som spelare, men uttalar sig också om krocket i största allmänhet.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-02-24