”Krocketmördaren”

Björn Rosenströms album ”Olämpliga låtar” innehåller ”Krocketmördaren”, en sång om att hävda sig själv.

En sång framförd av Björn Rosenström

Krocket kan bota mindervärdighetskomplex

För de flesta är nog krocket en social grej. Man spelar medan fokus egentligen ligger på annat; man spelar medan man har grillfest och umgås med familj och vänner; man väntar på att badtemperaturen ska höjas och spelar vid husvagnen på campingen, och så vidare.

I Sverige finns det i alla fall ett 30-tal personer som ägnar krocket en seriös idrottslig satsning. Spelarna är förhållandevis duktiga så kampen om SM-titlarna kan vara nog så hård. Ändå måste det rimligtvis vara lättare att bli svensk mästare i krocket än i andra sporter. Åtminstone enligt principen: ju fler utövare, desto större konkurrens.

Därför bör krocket vara något för den som vill bli fri från mindervärdighetskomplex eller dåligt självförtroende, under förutsättning att det går att bota sådant med framgång. Det krävs hur som helst inte särskilt mycket träning för att anses som duktig och bra. På sätt och vis är det den här typen av självhävdelsebehov som Björn Rosenström skildrar i sin sång ”Krocketmördaren”.

En vän beskrivs som överlägsen i det mesta. Den skicklighet som kontrahenten besitter, dennes tur med kvinnor och liknande skapar en känsla av underlägsenhet. Berättarjaget har dock hittat en akilleshäl hos sin enerverande kompis och tycker att det är ”gött att trycka till” just där.

För jag dödar dig i krocket, där har du ingen chans
Jag spöar dig i sporten, som ingen trodde fanns
Och som Gud antingen glömde eller sket i totalt
Ja för honom var det förmodligen egalt, med krocket

Krocketformen erbjuder sadistiska njutningar

Som framgår av citatet ovan är låtskrivaren väl medveten om att krocket är en perifer företeelse. Huruvida Gud har glömt sporten eller är ointresserad av den går det att ha olika åsikter om. Mycket talar för att Björn Rosenström har rätt. En sökning på ordet ”krocket” på Bibeln.se ger nämligen noll träffar.

Hans egen betydelse för krocketsportens utveckling i Sverige kan dock inte underskattas. Enligt uppgift var det sången ”Krocketmördaren” som inspirerade västgöten Anders ”Forskarn” Holmqvist att vilja starta en krocketklubb. Ett par år efter att Björn Rosenström släppt sin platta debuterade spelare från Skara Krocketsällskap i SM, i Borås 2014.

Rätt snart blev de Sveriges största klubb. Redan 2018 knep de sina första SM-titlar, vilket skulle kunna tala för att det är relativt lätt att bli svensk mästare. Åtminstone i disciplinen svensk krocket, vilket är den som skaraspelarna specialiserat sig på.

Säkert har de vid åtskilliga tillfällen känt igen sig i de känslor som Björn Rosengren beskriver, särskilt som den gren de är experter på tillåter pinning av motståndarna. Disciplinen ifråga erbjuder på det viset ett större mått av sadistiska njutningar än association croquet och golfkrocket.

Med sin ironiskt fyndiga sång har alltså Björn Rosenström bidragit till att öka antalet utövare av krocket i Sverige. Den hisnande stolthet han uttrycker över att vara krocketspelare skapar till dels igenkänning, men i första hand några goda skratt.

Björn Rosenström växte upp i Tynnered men bor i Bollebygd. Det var under studietiden på Handelshögskolan i Göteborg som han kom igång med låtskrivandet på allvar. Han utbildade sig till jurist.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-02-11