Nya Zeelands GC-landslag 2020

I början av året vann Nya Zeeland Lag-VM i golfkrocket. I finalen besegrades Egypten med 7-4. Resultaten specificeras i detalj på webbplatsen Croquet Scores. Inte nog med det: Sky Sport Next sände finalen på en Youtube-kanal fredagen 10 januari och lördagen 11 januari.

Det var tredje gången ett Lag-VM i golfkrocket genomfördes. Egypten vann det första, Nya Zeeland det andra och lyckades alltså försvara sin titel. En av förklaringarna till nationens framgångar är den unika satsning på ungdomsverksamhet som pågått under en följd av år. Det finns en hel del att läsa om detta på Croquet New Zealand, det nationella förbundets hemsida

Det har sitt intresse att veta vilka spelarna i världens bästa krocketlandslag är. Presentationerna nedan bygger på de uppgifter som lämnades till World Croquet Federation inför tävlingen. Bilderna togs på Nya Zeeland där Lag-VM arrangerades.

Felix Webby (lagkapten) / West End Croquet Club

Felix Webby började spela krocket för fem år sedan. Det var i New Plymouth, hos klubben West End Croquet Club. Han blev intresserad av sporten efter att ha deltagit i en tävling på sin gymnasieskola. Efter att under en helg ha fått coachning var han fast. Vad Felix Webby verkligen uppskattar hos krocketsporten är den komplexa beslutsprocess som föregår viktiga slag, samt att alla goda beslut måste fattas under press, i en stressad situation. Han främsta merit så här långt är vinsten i U21 World Championship 2017, i grenen golfkrocket. Tävlingen arrangerades i Melbourne. Samma år nådde han semifinal i GC Open World Championship. Han är meriterad i rollen som lagkapten, en position som han förstärkte under Lag-VM i golfkrocket genom Nya Zeelands vinst. Felix Webby studerar på Otago University, där han hunnit avsluta andra året på en läkarutbildning. När han inte spelar krocket håller håller han på med basket och sin mountainbike.

Felix Webby, New Plymouth.

Nationell ranking / 3
Världsranking / 17

Duncan Dixon / United Croquet Club

Duncan Dixon har imponerande nationella meriter. Han har vunnit de Nya Zeeländska mästerskapen i golfkrocket ett flertal gånger. Han spelar för United Croquet Club. Som yrkesman är han verksam inom evenemangssektorn, vilket innebär att han ofta är vaken när andra människor sover. Därför händer det att han tar en tupplur vid sidan av banan, en vana som för övrigt inte verkar vara helt ovanlig bland äldre spelare. Duncan Dixon började spela krocket då han gick på Waitaki Boys High School. Eleverna där är skyldiga att ägna sig åt valfri sport. Eftersom krocket verkade vara mindre fysiskt krävande så kom han fram till att det borde passa honom. Han blev coachad av Brian Monkton, en engagerad mattelärare. Denne körde pojkarna som höll på med krocket till lagmatcher och andra turneringar i Timaru. Hade inte Duncan Dixon fått denna uppmuntran är det osäkert om han hade satsat lika hårt på krocket som blev fallet. Han övrig intressen är att titta på film och ta han om sin katt Nala.

Duncan Dixon, Christchurch.

Nationell ranking / 2
Världsranking / 5

Edmund Fordyce / United Croquet Club

Edmund Fordyce är upptagen med att ta en examen inom handel på University of Canterbury. För en tid sedan bytte han klubb till United Croquet Club. Tidigare var han aktiv i Waireka Croquet Club i Ashburton. Han har spelat krocket i cirka nio år ungefär. Det var hans pappa som väckte intresset för krocket. Edmund Fordyce är extremt tävlingsinriktad och älskar att utöva sport. Krocket passar honom perfekt för han har hjärtproblem, vilket sätter gränser för hans fysik. Tuffare sporter, med mycket fysisk kontakt, skulle vara direkt hälsovådliga. Det som lockar honom med krocket är kravet på konkurrenskraft och förmågan till strategiskt tänkande. Edmund Fordyce är en ung man men har redan uppnått mycket i sin karriär. Han har vunnit World U21 Championships i England, samt de Nya Zeeländska mästerskapen i golfkrocket två gånger. Meritlistan kan göras väsentlig längre. Noterbart är att han hävdar sig väl även i association croquet.

Edmund Fordyce, Christchurch.

Nationell ranking / 1
Världsranking / 2

Josh Freeth / United Croquet Club

Josh Freeth är 23 år gammal. Han började spela golfkrocket 2014. Samma år vann han de Nya Zeeländska mästerskapen i den grenen, i klassen U21. Den bedriften upprepade han 2015, då han också blev världsmästare i U21-klassen. De som såg sändningarna från fjolårets VM i golfkrocket minns säkert att han i sin semifinal ledde med 2-0 i set mot den blivande segraren Ben Rothman, men förlorade med 2-3. Josh Freeth slutade på tredje plats. På sin fritid tycker han om att skapa konst och umgås med vänner. Han spelar för övrigt association croquet, något han började med 2015.

Josh Freeth, Auckland.

Nationell ranking / 4
Världsranking / 25

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-02-05