Spelarens attityd gör skillnaden

När Mikael Agebjörn talar måste vi lyssna. Från 1996 till 2017 har han vunnit 19 SM-guld. Bilden togs i Rumskulla år 2000.

Framåtsyftande spel präglas av enkelhet

När jag bloggade om Jan-Åke Lundberg för ett tag sedan ögnade jag igenom samtliga artiklar i tidskriften Krocket. De har några år på nacken men många av de synpunkter som framkommer på olika håll är tidlösa. Här tänker jag lyfta fram sådant som har med attityd och liknande att göra.

Utöver de synpunkter som framförs i blogginlägget framhåller Jan-Åke Lundberg vikten av att hela tiden vara steget för motståndaren. Han pratar även om att ha marginalerna på sin sida, vilket rimligtvis bygger in ett moment av slump och tur i spelet.

Han betonar betydelsen av att ha bollsinne, eller snarare klotkänsla. ”Sen måste man vara skärpt i skallen. Det finns mycket att tänka på. Men man ska välja så okomplicerade lösningar som möjligt,” poängterar Jan-Åke Lundberg.

Man bör alltså göra lagom mycket och lagom lite. Detta råd låter möjligen intetsägande, men det speglar något centralt för krocket: att hitta en balanspunkt, att rätt värdera all information man tar in om de svårbedömda händelserna på banan, samt omsätta dem till kloka val och konstruktivt, framåtsyftande spel.

En mästare överarbetar inte utan går direkt mot målet. I disciplinerna svensk och engelsk krocket är syftet att nå pinnen före motståndaren.

Började med att studera hur andra spelade

Även Mikael Agebjörn förordar ett okonstlat och resultatinriktat spel. Han spelar för Vimmerbyklubben Argus Croquet och är den som vunnit flest titlar i grenen svensk krocket. Han refererar således till den disciplinen när han förklarar sig:

”Det är livsfarligt att krångla till det. I en match med fyra spelare har man alltså tre klot att jobba med. Det är frestande att använda alla tre, men det räcker oftast med två, ibland med ett.”

Mikael Agebjörn varnar för att man som spelare blir ivrig och croquerar för croquerandets skull. Man riskerar därmed att lämna bra lägen, för att istället försätta sig i onödiga svårigheter.

Han har gjort sig känd som mannen utan nerver, mannen som spelar bättre under tävling än under träning. En förklaring till att han upplevs som psykiskt stark kan vara att han håller sig till vissa grundsatser, ett antal elementära principer som han faller tillbaka på.

Innan han debuterade som krocketspelare lär han ha ägnat mycket tid åt att studera hur de andra agerade på banan. Han kom cyklande till Källängsparken, stannade till en stund och kollade in Thomas C. Ericsson, Micce Rylander och de andra. När han sedan började spela själv hade han redan förvärvat goda teoretiska och taktiska kunskaper.

Varnar för att ha favoritfärger

Landets mest avancerade och kunnige krocketteoretiker är Simon Carlsson, som vann europamästerskapen i golfkrocket 2010. Hans betydelse för etablerandet av de brittiska disciplinerna i Sverige kan inte underskattas.

Han kan inte bara de komplexa regelverken utan och innan, han har mycket att säga om både taktiska och praktiska spörsmål. För honom är framför allt tålamod en dygd:

”Stressa inte under partiet även om motståndaren leder. Det brukar alltid löna sig att ta det lugnt, tänka efter och koncentrera sig ordentligt. Förr eller senare kommer tillfället att gå ifatt och förbi. Låt inte heller motståndaren stressa dig, utan ta den tid du behöver.”

Simon Carlsson har alltid förordat ett optimistiskt och offensivt spel, vilket sannolikt förklarar varför han förkovrade sig såpass snabbt. ”Ibland ser man spelare som avsevärt ändrar sitt sätt att spela och blir fegare när de möter en riktigt duktig motståndare. Detta innebär oftast att den duktigare spelaren får ett ännu större övertag. Spela ditt vanliga spel eller kanske lite mer offensivt när du möter någon riktigt duktig. Då har du chansen att överraska och vinna.”

Han varnar även för vidskeplighet, att värdera vissa färger på kloten högre än andra. Han poängterar vikten av att anpassa spelet efter underlaget, samt det betydelsefulla i att spela på träning som på tävling: ”På tävling får man inte göra om misslyckade slag eller något liknande. Försök göra träningen så lik tävlingen som möjligt. Det gör att koncentrationen höjs och man spelar bättre.”

Uppgivenhet leder aldrig till vinst

Bland krocketspelarna i Vimmerbytrakten betraktas Folke Engström (1916-2004) lite som en evangelist. Han var kassör i Svenska Krocketförbundet, tillverkade klubbor och reste land och rike runt för att lära ut hur man bör spela.

De tips han medverkade med i tidskriften Krocket har stort värde för den som vill lära sig grenen svensk krocket. Men han formulerade också tankar som kan tillämpas även inom andra discipliner, exempelvis gällande slagteknik: ”Ta ut riktningen, sikta på klotet, men kolla inte vart det tagit vägen förrän du slagit.”

Hur man håller i klubban är personligt, säger Folke Engström. ”Det brukar ge sig med greppet så fort man fått fatt i en klubba. Tro på ditt eget val, det som känns bäst för dig.” Även när det gäller valet av huvudbonad förordar han flexibilitet …

En bra krocketspelare är också en bra psykolog. ”Håll noggrann koll på vad dina motspelare kan och lyckas med, och framförallt vad de vågar. Sådana kunskaper bör ligga till grund för dina egna beslut på banan”, anser Folke Engström. ”Hitta en bra balans mellan försiktighet och våghalsighet.”

Och ingen har vunnit en krocketmatch genom att vara uppgiven. Det är inte särskilt smart att ta ut förluster i förskott: ”Kom ihåg att det oftast är ett enda slag som avgör partier, samt att ingenting avgjorts förrän sista spelomgången genomförts.”

Skämtar och ställer allt på ända

Torbjörn Karlsson från Hultsfred skulle kunna beskrivas som en motpol. Hans krockettips är i hög grad humoristiska, men de baseras på ett skämtlynne som utgår från allmänmänskliga känslor och impulser. På det viset belyser han själsrörelser som finns under ytan hos spelarna på banan, en anda som sällan kommer till uttryck, men som opererar på ett avigt djuppsykologiskt plan.

Någon regelryttare är han inte: ”Ändra reglerna så att de passar ditt läge … skit i alla regler, se till att du vinner … var en dålig förlorare … använd fula metoder – om det kan gynna ditt spel … hämnden är ljuv … glöm aldrig en oförrätt … se till att ha lagom gott minne …”.

Säga vad man vill om det dekadenta mörker som formuleringarna indikerar, det speglar trots allt det spektrum av subliminala emotioner som genomströmmar en spelare under match. Torbjörn Karlsson slår upp luckan till de svindlande bråddjupen i den mänskliga naturen.

Så när han uppmanar oss att övertala andra att ta risker som vi själva aldrig skulle ta, eller att spara komplimanger och beröm till spelare som kan vara oss till nytta öppnas varje själsligt skrymsle upp, även de smutsiga hörnen. Hör här: ”Be ofta om ursäkt, men ändra dig aldrig, hur fel du än har.”

Möjligen kan hans öppenhet och humor bidra till att självinsikten hos enskilda spelare växer. ”Om det blir bråk på krocketbanan, se till att det är du som startar det …”.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-01-30