Sveriges GC-landslag 2020

I början av året deltog Sverige i Lag-VM i golfkrocket, för första gången i den högsta divisionen. Det var i sig en bedrift att ta sig dit. Laget fick dock stryk mot USA (0-6), Egypten (0-6) och Australien (1-5) i gruppspelet.

Sedan följde spel mot de lag som placerat sig sämst, i ”the Plate”. Efter att ha förlorat mot Sydafrika (1-5) lyckades Sverige ta sin första och enda vinst i turneringen: 4-2 mot Irland. I den direkt utslagsgivande matchen mot samma nation förlorade dock Sverige med 4-5. Det innebar att laget flyttades ner till division två.

Intresset för de svenska spelarna är fortfarande stort. Presentationerna nedan bygger på de uppgifter som lämnades till World Croquet Federation inför tävlingen. Bilderna togs på Nya Zeeland där Lag-VM arrangerades.

Simon Carlsson / Varberg

Simon Carlsson har spelat krocket sedan fem års ålder, den variant som förekommer i svenska villaträdgårdar. Då han pluggade på Chalmers i Göteborg i slutet av 1990-talet startade han en klubb tillsammans med några studiekamrater. De lärde sig att spela association croquet. Men sin första SM-titel tog Simon Carlsson i grenen svensk krocket. Som förbundskapten arbetade han aktivt för att etablera golfkrocket i Sverige. År 2010 blev han både svensk och europeisk mästare i den grenen. Till hans titlar hör även vinster i Nordiska Mästerskap. Simon Carlsson bor i Varberg. Han arbetar som systemutvecklare, huvudsakligen med finansiella system inom sjukvården.

Vinster i Svenska Mästerskap:
2004 * Svensk krocket (singel)
2005 * Association croquet (singel)
2006 * Association croquet (singel)
2007 * Svensk krocket (singel)
2007 Svensk krocket (dubbel med Ulf Söderberg)
2008 * Golfkrocket (singel)
2008 Svensk krocket (dubbel med Ulf Söderberg)
2009 * Association croquet (singel)
2010 * Svensk krocket (singel)
2010 * Golfkrocket (singel)
2011 Svensk krocket (dubbel med Ulf Söderberg)
2013 Svensk krocket (dubbel med Ulf Söderberg)
2015 * Association croquet (singel)

Simon Carlsson, Tant Emmas Krocketklubb.

Nationell ranking / 8
Världsranking / 338

Joi Elebo / Anderstorp

Joi Elebo är 31 år och arbetar inom produktutveckling. I Sverige är han unik på det viset att han anlagt en bana för fullskalig krocket på sin egen villatomt. Säkert kommer den att betyda mycket för hans klubb Carpe Croquetum CC. Han bor i Anderstorp, där det sedan länge har arrangerats familjemästerskap i krocket. Vissa år lockar dessa turneringar fler deltagare än SM-tävlingar. Joi Elebo har vunnit de Nordiska mästerskapen i golfkrocket. Han har representerat Sverige i samtliga lag-VM där spelare från vårt land förekommit, gissningsvis fem. För närvarande är Joi Elebo ordförande i Svenska Krocketförbundet.

Vinster i Svenska Mästerskap:
2012 Svensk krocket (dubbel med Eje Elebo)
2014 Svensk krocket (dubbel med Eje Elebo)
2015 Svensk krocket (dubbel med Eje Elebo)
2019 * Association croquet (singel)

Joi Elebo, Carpe Croquetum Croquet Club.

Nationell ranking / 1
Världsranking / 151

Lewis Palmer / Trosa

Lewis Palmer är 56 år och arbetar som finansdirektör för ett isoleringsföretag i Trosa, en timme söder om Stockholm. Det var kärleken som förde honom till Sverige. Han flyttade hit för att vara med sin flickvän, numera fru, Monica. Förutom krocket gillar han att segla, spela tennis och blåsa trumpet i det lokala mässingsbandet. Lewis Palmer växte upp i England där han först började spela association croquet. Från 1985 och framåt lade han mycket tid på att resa runt och tävla. På den tiden hävdade han sig väl mot spelare som Robert Fulford, Chris Clarke och David Maugham. För sju år sedan började han spela golfkrocket. Han lyckades komma till semifinal i EM i sin första seriösa tävling. Sedan dess har han vunnit Svenska Mästerskap ett flertal gånger. Lewis Palmer är förbundskapten för det svenska krocketlandslaget.

Vinster i Svenska Mästerskap:
2014 * Golfkrocket (singel)
2015 * Golfkrocket (singel)
2016 * Association croquet (singel)
2017 * Golfkrocket (singel)
2017 * Association croquet (singel)

Lewis Palmer, Trosa Krocketklubb.

Nationell ranking / 3
Världsranking / 201

Joakim Norbäck / Stockholm

Joakim Norbäck växte upp i Eskilstuna, där han 1992 startade en krocketklubb tillsammans med några vänner. Strax därefter flyttade han till Los Angeles för att gå på college. Vistelsen i USA blev längre än väntat. Det var inte förrän han kom tillbaka till Sverige 2007 som han återupptog krocketspelandet. Sedan dess har han spelat både golfkrocket och association croquet regelbundet. Själv värdesätter han sin vinst i the Swedish GC Championship högst, samt silverplatsen i the Swedish AC Championship. Joakim Norbäck bor för närvarande i Stockholm där han arbetar som riskchef på Nasdaq. Förutom krocket intresserar han sig också för längdlöpning, utförsåkning och resor. På senare år har han varit huvudansvarig för de SM-tävlingar i brittiska discipliner som arrangeras på Stavstorp.

Vinster i Svenska Mästerskap:
2018 * Golfkrocket (singel)

Joakim Norbäck, Cuculidae Croquet Club.

Nationell ranking / 5
Världsranking / 312

Anders Moldin / Uppsala

Anders Moldin har spelat krocket sedan 2004. Han debuterade som spelare i Majorslunden, på Göta i Borås. På den tiden räknades gräsmattan där som en av Sveriges bästa banor. Sedan debuten har han hunnit delta i ett stort antal tävlingar, inklusive nordiska och europeiska mästerskap. I början av sin karriär representerade han Borås Krocketsällskap. Under studietiden på universitetet i Uppsala etablerade han krocket inom Upsala nations idrottsförening. År 2012 var Anders Moldin en del av det lag som representerade Sverige. Det var i Sydafrika och tävlingen hette The Inaugural CCJ WCF Golf Croquet World Teams Championship. När han inte spelar krocket arbetar han som systemutvecklare inom finansväsendet.

Anders Moldin, Uplands nations idrottsförening.

Nationell ranking / 7
Världsranking / 332

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-01-28