Bath Croquet Club

De trevliga medlemmarna i Bath Croquet Club hade inget emot en flanerande svensk turist, trots att han hade beiga kläder.

Spontant besök hos lokal krocketklubb

Fredagen den 5 juli avslutades The Basingstoke Croquet Tour 2019. Efter att ha spelat intensivt under tre dagar – i Taunton, Weston-super-Mare och Swindon – sökte jag mig till Bath. Där ägnade jag många timmar åt att vandra på de vackra gatorna och sög upp atmosfären från de historiskt intressanta miljöerna.

Plötsligt infann sig en viss övermättnad på byggnader. Varför inte ta en liten paus i det gröna? Alltså lämnade jag Great Pulteney Street, som leder mot Holburne Museum, för att istället svänga av ner mot ett område som går under namnet Recreation Ground.

Och vad får jag syn på om inte ett antal vitklädda krocketspelare!?

Med en viss försiktigt sökte jag mig fram till de fyra banorna, mest för att kolla lite på spelet. Men för att kunna göra det var jag tvungen att presentera mig. Det ena ledde till det andra och rätt som det var blev jag erbjuden en plats i en dubbelmatch. Det saknades nämligen en spelare i ett parti golfkrocket.

En initiativrik och käck kvinna vid namn Sue uppmuntrade mig. Hon sprang iväg till den person som ansvarade för träningen och frågade om det var okej med en svensk på banan? Jodå, för fem pund fick jag låna en klubba..

Spelet kunde börja. Redan vid ställningen fyra lika ljöd dock en klocka. Det var dags för ”tea” i det rymliga och trevliga klubbhuset. För 50 pence serverades en kopp kaffe och en kaka. De närvarande ägnade drygt 20 minuter åt social samvaro, innan nästa match tog vid.

En spelare med lågt handikapp

Efter pausen hamnade jag i par med Tony Curson, en spelare med ganska lågt handikapp. Han befinner sig längst till höger på bilden ovan, i keps. Han berättade att Bath Croquet Club har mellan 90 och 100 medlemmar, bland dessa en ung begåvad spelare som hävdar sig på högsta nationella nivå.

Tony Curson lyckades med många avancerade slag. Han rensade bort motståndarklot från långt håll, vilket imponerade. Han specialitet var annars att med närmast hundraprocenting säkerhet placera sig i en god position framför bågarna, de gånger han var i speltur att ta sig dit först.

Jag fick ett mycket varmt bemötande av medlemmarna i Bath Croquet Club. Tony bidrog dessutom med taktiska råd. Han berättade generöst om hur han resonerade inför varje enskilt slag.

Av särskilt intresse var det han sa om handikappsystemet. Dagen efter hade han nämligen bokat ett möte med en spelare som skulle få elva extraslag. I en sådan match måste man göra helt andra taktiska överväganden än normalt: Det verkade som om han såg detta som en stimulerande uppgift.

Att spela mot lägre rankade spelare kan alltså vara attraktivt och spännande. Det övar upp flexibiliteten och gör det möjligt att se spelet från nya vinklar.

Aktiva i det regionala seriesystemet

Baths krockethistoria är rik. En gång i tiden fanns det hela sju olika klubbar i staden. September 1896 arrangerade exempelvis Bath den första större nationella tävlingen. Den levde vidare fram till första världskrigets utbrott. Vid dessa tillfällen togs åtta banor i bruk.

Stadens största och mest livaktiga klubb var Bath & County Croquet Club. Den blomstrade på 1920- och 1930-talet och fanns kvar fram till 1947. Därefter bedrevs det inte något organiserat krocketspel i Bath, inte förrän 1976 då den nuvarande klubben startades upp.

I Bath varar krocketsäsongen från slutet av mars till slutet av oktober. Men för de medlemmar som så önskar är det okej att utöva sporten året runt. Det går att spela krocket alla veckans dagar, åtminstone så länge det är ljust.

Bath Croquet Club är medlem i The Southwest Federation. Hela nio lag lokala deltar i det seriespel som den organisationen anordnar. De lokala spelarna deltar också i nationella tävlingar. Turneringar som enbart riktar sig till medlemmar förekommer också.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-01-19