Tidskriften Croquet News 2019:4

Amerikanska förbundet ger ut en snygg och informativ tidskrift om krocket. Det går att hitta den och läsa den utan kostnad på internet.

Ambitiös amerikansk tidskrift om krocket

Nya numret av tidskriften Croquet News ger god kunskap om krocketsportens ställning i USA. Det är ett temanummer som fokuserar på det senaste decenniets stora händelser.

Varje år från 2010 till 2019 ägnas en hel sida, snyggt redigerad med mycket bilder. Därefter följer ett block som redovisar vilka som vunnit de nationella mästerskapen från 1977 och framåt, samt vinnare i andra tävlingar som arrangerats i USA. Vissa namn återkommer ofta, såsom John C. Osborn på 1980-talet, Sherif Abdelwahab på 2000-talet och Jackie Jones bland kvinnorna.

I en artikel presenteras krocketklubben Tega Cay CC i South Carolina. Deras bana har anlaggts med ett gräs från Bermudas som heter Mini Verde… !? I en annan artikel görs en kortare presentation av det 13-åriga underbarnet Blake Fields från Kalifornien. Krocket har lärt honom etikett och tålamod, samt att unga kan vara lika talangfulla som vuxna.

I ett större nyhetsblock redovisas resultat från en mängd turneringar. Ett par sidor ägnas åt att skissera några taktiska problem, med förslag på lösningar. Den reklam som förekommer marknadsför produkter som har med krocket att göra.

Utgivare av tidskriften är United States Croquet Association. Därför är det logiskt att just det sista numret under 2019, avslutas med en uppräkning av vilka arrangemang under 2020 som förbundet ställer sig bakom.

Ordförande i USCA är Sara Low, den första kvinnan på posten. Hon presenterar sig själv och har också skrivit en ledare. Hon kommer från New York, där hon arbetat med att marknadsföra Broadway-shower. Vid sidan av krocket ägnar hon sig åt flugfiske.

Intervjun med Ben Rothamn lockar mest.

Det som tilldrar sig störst intresse i Croquet News 2019:4 är intervjun med Ben Rothman. I somras blev han världsmästare i golfkrocket singel. Titeln fick stort genomslag på det viset att turneringen i Southwick, England sändes live, via en Youtube-kanal.

Journalisten Dylan Goodwin gör ett allsidigt porträtt av den regerande mästaren. Han skriver inte bara om själva tävlingen utan försöker summera hela Ben Rothmans karriär. Det är en mångsidig spelare som vunnit de amerikanska mästerskapen i tre grenar: Association Laws (2 gånger), American Rules (3 gånger) och Golf Croquet ( 5 gånger). Lika många är hans dubbeltitlar och han har vunnit British Open.

Som mest aktiv var han från 2008 till 2015. Då spelade han mer än 20 turneringar om året, dels i USA, dels internationellt. Därefter bildade han familj och hade egentligen inga större förhoppningar om att längre kunna hävda sig i stora tävlingar. Segern i VM blev på det viset en överraskning.

Förklaringen till vinsten skulle kunna vara att krocket i så hög grad är en mental sport. Det är inte alltid nödvändigt att vara i perfekt fysisk trim för att göra väl ifrån sig, säger Ben Rothman. Vad det handlar om är att träffa klotet på bästa sätt i ögonblicket. Och när skärpan plötsligt finns där, då är också det goda spelet där.

Hans psykologiska strategi i VM var att i samtliga matcher tränga bort alla tankar på vinst. All mental energi riktades mot att i varje moment spela så väl som möjligt. Både i semifinalen och finalen mötte 35-årige Ben Rothman spelare som var väsentligt yngre än honom. Av detta byggde han upp en fördelaktig tankefigur, nämligen att hans större erfarenhet skulle gynna honom i en lång match.

Efter intervjun följer ett långt reportage från världsmästerskapen, vilket avslutas med initierade referat från Ben Rothmans viktigaste matcher.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-01-13