”Billy the Kid liked to play croquet”

Sången om Billy the Kid har inspirerats av ett foto från 1878 där gangstern från vilda västern spelar krocket med sina vänner.

En sång framförd av Barnabas T. Bynum

Även laglösa personer uppskattar krocket

Inte så att Barnabas T. Bynum hör till de mest kända trubadurerna i världen. Men han verkar vara produktiv och flitig. Han har publicerat ett 30-tal framträdanden på Youtube.

Han ställer dock inte till med någon show. Filmerna ger mer intryck av att ha med dokumentation än med artisteri att göra. Konceptet är detsamma: en man sitter med en gitarr i knät framför ett fixerat kameraöga, där han framför en av sina sånger.

Enligt uppgift är Barnabas T. Bynum djupt rotad i hjärtat av Texas. Hans form av americana anses vara kombinerad med folkmusikens sensibilitet. I sin lyrik går han på slak lina mellan hopp och förtvivlan, ibland med en hälsosam dos av humor.

Och nog är det lätt att tolka de två första raderna i hans krocketsång som en öppning i komisk anda. Själv har han i alla fall erkänt att låten är udda:

Billy the Kid liked to play croquet
At the end of a hard working outlaw day

Fotot av Billy the Kid togs 1878

Det är möjligt att någon skrattar då Barnabas T. Bynum gör sitt framförande. Roligheten består förstås i att Billy the Kid snarare brukar förknippas med revolvrar och gevär än men krocketklubbor. Men egentligen baseras inte hans sång i första hand på skämtlynne, utan på historiska fakta.

År 2010 fann nämligen Randy Guijarro tre gamla fotografier i en antikvitetsaffär i Fresno County, Californien. Ett av dem visade sig föreställa Billy the Kid, när han 1878 spelar krocket med sin flickvän och fyra kumpaner. Fotona kostade ungefär 13 svenska kronor. Den bild där den mytiske ikonen från vilka västern förekommer är idag värt cirka 50 miljoner.

För några år sedan var detta en stor världsnyhet. Den som googlar på händelsen hittar snabbt initierade och utförliga artiklar i en mängd medier, exempelvis i National Geographic och The Telegraph och många, många fler.

United states croquet association är man mycket nöjd med fyndet. Johnny Mitchell hoppas att exponeringen av bilden kan väcka intresse för krocketsporten och locka fler människor till banorna. Enligt hans uppfattning etablerades spelet i USA strax efter inbördeskrigets slut 1865. Billy the Kid lärde sig troligen krocketreglerna av de engelska arbetsgivare han hade haft.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-01-09