Swindon Croquet Club

Swindon Croquet Club har tillgång till tre byggnader, varav två är ”renoverade” containrar. Även de fullskaliga banorna är tre och de är placerade i ett grönt och öppet friluftsområde.

Återbud öppnade upp för singelspel

Lokalerna som Swindon Croquet Club använder för tankarna till militärförläggningar. Deras strikta rektangulära form kan även associera till minimalistisk arkitektur. Funktionella är byggnaderna hursomhelst. Två av de tre ”husen” är för övrigt containrar, en av dem dessutom vitmålad i enlighet med den klädkod som råder på området. 

Jag besökte Swindon fredagen den 5 juli 2019, som deltagare i The Basingstoke Croquet Tour. Även Eva Kåberger och Jörgen Larsson var med. Medlemmar i Borås Krocketsällskap är välkomna att följa med på touren, då Basingstoke Croquet Club är vår vänförening.

Detta år hade flera medlemmar i klubben tvingats lämna återbud. Någon såg sig förhindrad att lämna en cricketmatch som drog ut på tiden, andra uppgav hälsoskäl som hinder och en kvinna råkade ut för en mindre trafikolycka ett par dagar före start.

Roger Barnacle, klubbens bästa spelare, avstod från touren på grund av att han fick ett hedersuppdrag i Wimbledon, under tennisturneringen där. Tråkigt förstås att såpass många trevliga personer saknades. Det förde dock det goda med sig att det blev möjligt att spela även singelmatcher.

Särskilt glad för detta blev Jörgen Larsson, som inte har några varmare känslor för dubbelspel. En annan sak som ibland sänkt humöret under touren var att han inte hade tillgång till sin egen klubba. Vid besöket i Swindon fann han sig dock väl tillrätta. Han inledde med att spela oavgjort mot kvalificerat motstånd, vann också med 7-6 mot en av Swindons bästa spelare. 

Majoriteten föredrar golfkrocket

Swindon Croquet Club startades 1985. Då höll spelarna till i Lydiard Park, för att drygt tio år senare flytta till Moredon Playing fields, ett område där även cricket utövas. Det dröjde dock till 2011 innan det nuvarande klubbhuset kom på plats.

Först då huset invigdes avslöjades att det skulle heta ”The John Airey Clubroom”. Medlemmarna i klubben hade röstat fram det namnet för att hedra sin driftige och engagerade sekreterare, vilken också haft stor betydelse som ledande coach.

John Airey var för övrigt på plats när vi boråsare besökte Swindon. Han var mycket vänlig och informativ. Han uppmanade exempelvis mig att kontakta en spelare i Skåne, som han lärt känna. Han visade mig runt på anläggningen, berättade om dess historia och förevisade containern där all utrustning förvarades.

Jag tyckte han sa att Swindon Croquet Club har 66 medlemmar. Av dessa spelar ungefär 15 stycken association crouqet. Majoriteten föredrar att spela golfkrocket. Vad jag förstår motsvarar proportionerna på ett ungefär vad som brukar gälla i merparten av de engelska klubbarna.

På en av klubbhusets väggar hade bilder på ett stort antal medlemmar monterats. Uppemot 15 av dem medverkade under dagen, kortare eller längre tid.

Partytält skänkte svalka i värmen

I en väl fungerande klubb spelar köket en viktig roll. Under arrangemanget den 5 juli låg tonvikten på kaffe, kakor och bullar. Och té givetvis. Lunch åt spelarna på en restaurang i Manor Garden Center, som låg på gångavstånd från banan.

I England verkar varje ambitiös klubb avsätta en liten hörna där spelarna kan öva på hoppskott. Så och Swindon Croquet Club. Eva Kåberger tog tillfället i akt, stundtals med stor framgång därtill.

I likhet med Weston-super-Mare Croquet Club har Swindon CC tillgång till tre fullskaliga banor, vilka kan avdelas till sex short croquet-banor. Under dagens spel spelades uteslutande i full skala, dock då och då med ”double banking”. Det betyder att två matcher pågår samtidigt, dels med klot i primary colours, dels med secondary colours.

Den tredje dagen under the Basingstoke Croquet Tour blev den varmaste. Arrangörerna i Swindon tog sitt ansvar och monterade ett partytält för att skänka en viss svalka åt spelarna.

Hur pass hög status Swindon Croquet Club har vid nationella jämförelser i England kan det nog ta sin tid att reda ut. Skåpet med priser pryder dock sin plats i klubbhuset och nog blänker det tillräckligt bra från pokaler och plaketter för att medlemmarna ska kunna känna sig stolta.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2020-01-04