Weston-super-Mare Croquet Club

Arenan i den lilla byn Bleadon omges av vackert dekorerade höjder och sluttningar. Närmast kameran pågår en match i association croquet.

Vänliga spelare i en vacker dal

I den lilla byn Bleadon har Weston-super-Mare Croquet Club hittat en vacker plats för sin verksamhet. De välskötta banorna ligger omgivna av böljande kullar, dels lummigt trädbevuxna, dels avskalade mot horisonten med frodig ängsmark.

För tio år sedan var området ganska sunkigt, en äng som ingen brydde sig om, med ett gyttjigt hål i mitten. Sedan klubben fick tillgång till marken och förvandlat den till tre utmärkta fullskaliga banor har huspriserna i området ökat högst väsentligt.

Vanligtvis delar man de tre banorna på mitten, vilket sex ytor à 28 gånger 17,5 yard att spela på. Dessa små gräsmattor är tillgängliga för spel sju dagar i veckan, mellan 10:00 och skymning. Vid tävlingar och lagmatcher ändras dock bågarnas placering, så att banorna återfår fullskaligt format.

Klubben har fyra lag som deltar i serier för association croquet och sex lag i seriespel för golfkrocket. Utmärkande är ändå fokuseringen på spelets sociala sida. Ett tecken på det är att ett rymligt partytält har placerats vid den lilla klubbstugan.

Stundtals blåser det kraftigt i det flacka landskapet där banorna finns. Vid ett tillfälle lyfte hela tältet, trots att det var väl förankrat i marken. Men då befann det sig på en annan plats. Sedan man placerat det i skydd av träden står det mycket säkrare.

En intressant vana hos medlemmarna är att de pussar varandra lätt på kinden efter att varje match avslutats, dock icke nödvändigtvis om två män spelat mot varandra. Det finns en del att tänka på kring detta. Det råder i vilket fall en mycket vänlig atmosfär inom klubben.

Många matcher slutade oavgjort

Under de drygt tio år som Ian Harrison arrangerat the Basingstoke Crouqet Tour har alltid vädret visat sig från sin bästa sida, så ock onsdagen den 3 juli 2019. Men solskenet blev aldrig gassande. En behaglig vind och växlande molnighet gjorde sitt till för att skapa angenäma förhållanden.

Besöket hos Weston-super-Mare Croquet Club var mycket trivsamt, på flera sätt. Organisatören Doug Norfolk hade ett sympatiskt driv och fick genast fart på de drygt 20 deltagarna. Spelschemat hade fastställts på förhand, så spelet kunde komma igång omedelbart.

Det skulle spelas golfkrocket dubbel på fyra short croquet-banor. Så två full size-banor hade delats av på mitten. På den återstående full size-banan spelades en dubbelmatch i association croquet.

Efter att en visselpipa ljudit krockades de blåa kloten iväg mot de blåa bågarna. Efter 40 minuter ljöd en stark signal och därmed bröts spelet på samtliga banor, utom där association croquet utövades. Den poängställning som rådde då visselpipan ljöd blev slutresultat. Det innebar att många matcher slutade oavgjort.

För egen del gick jag obesegrad från dagens spel. Tillsammans med de olika partners som lotten hade tilldelat mig spelade jag oavgjort två gånger och vann tre gånger. Tävlingsmomentet var dock väldigt nedtonat denna dag, även om känsloyttringar med skiftande grad av intensitet kunde förekomma på sina håll.

Feg tant Emma-taktik betalade sig

Sedan tre spelomgångar genomförts var det dags för lunch. Många av deltagarna sökte sig till Bleadon Café, som ligger alldeles intill arenan. Det är en rustik byggnad i sten som syns i mitten av fotot ovan. Prisvärda brittiska maträtter serverades. På menyn fanns även en del rätter med internationell touche.

I samma byggnad som kaféet låg även de toaletter som spelarna nyttjade. Där hade man även tillgång till ett mindre utrymme för förvaring av utrustning.

Doug Norfolk dokumenterade resultaten från dubbelmatcherna i golfkrocket med omsorg. Trots att alla matcher spelades mellan par utsågs två individuella vinnare. Pris fick den spelare i Weston-super-Mare som gjort bäst ifrån sig, liksom den från Basingstoke Croquet Club som gjort detsamma.

Jörgen Larsson hade spelat association croquet i par med Ian Harrison, mot två lokala spelare. Trots att de två männen från Weston-super-Mare spelade ganska primitivt, med en defensiv och oförädlad ”tant Emma-taktik”, lyckades de vinna. Till saken hör att de drog stor fördel av handikappsystemet, vilket gav dem en mängd extra slag. 

Och behöver det egentligen sägas att hela arrangemanget avslutades med te och kakor i det stora partytältet!? För att hitta en svensk motsvarighet till den stämning som rådde måste man tänka på konfirmation, skolavslutningar och liknande.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2019-12-17