Canterbury Croquet Club

I klubbstugan pågick intensivt arbete med att koka kaffe och te, duka upp kakor och bullar på fat. Ett varmt välkomnande i skuggan under ett mäktigt träd förbereddes.

Välordnat gemyt i lantlig miljö

Hade någon frågat mig om Canterbury före sommaren 2018 hade jag svarat: Katedralen! Och möjligen ”The Canterbury Tales” av Geoffrey Chaucer.

Men den 4 juli det året gästade jag stadens krocketarena. Banorna gjorde ett så starkt intryck på mig att andra företeelser som kan kopplas till staden förbleknade.

Jag hade aldrig besökt en krocketklubb på de brittiska öarna förut. Och när man gör någonting för första gången sätter det sig i minnet.

Jag kom till Canterbury Croquet Club som en av tolv deltagare i The Basingstoke Croquet Tour. Vi var där för att spela vänskapsmatcher, dricka te och äta lunch. Vi anfördes av coachen Ian Harrison.

”När ni tror att ni åkt vilse, då är ni nästan framme”, sa en vägvisare då vi börjar närma oss anläggningen. Anvisningen indikerade att vi var på väg ut i periferin, vilket stämde. Vi hamnade i en lantlig miljö, präglad av ett välordnat gemyt.

Canterbury ligger i grevskapet Kent, som kallas ”the Garden of England”. Trakten är mycket naturskön. Den extrema torka som rådde 2018 hade dock satt sina spår.

Krocketarenan har hur som helst en vacker inramning, med nyplanterade häckar och annan växtlighet.

Tävlingsivern dämpades med ”mixning”

Klubben i Canterbury disponerar tre välskötta banor för fullskalig krocket. De anlades så sent som 2015 och anses redan ha hyfsat god kvalitet. Även klubbhuset och den lilla bod där alla tillbehör förvaras ger ett välordnat intryck.

Utrustningen transporteras på vagnar till och från banan. På dem finns det i princip plats för alla attiraljer: markeringsklämmor, bågar, klot (både primary och secondary colours) och mittpinne. Eftersom det finns tre banor finns det följaktligen tre vagnar. 

Några klubbor behöver dock inte förflyttas. Klubban är en personlig sak som varje spelare rätt snart skaffar för eget bruk. Men det finns förstås ett varierat utbud av klubbor att låna ut, till nybörjare och gäster.

Huvudsyftet med The Basingstoke Croquet Tour är socialt umgänge. Därför spelades det dubbelmatcher på alla banor: golfkrocket på två, och följaktligen association croquet på en.

För att dämpa tävlingsivern ytterligare ”mixades” matcherna. Det gick till på det viset att en medlem i Canterbury CC spelade tillsammans med en medlem i Basingstoke CC, samt – för den delen – Borås Krocketsällskap.

Intresset för klubben ökar stadigt

Banorna dominerades av pensionärer, med i princip lika många spelare från varje kön. Det finns givetvis yngre spelare. Men de är ofta ambitiösa, vilket leder till att de hellre spelar på regional och nationell nivå, än på den lokala.

Dessutom verkar det vara ganska vanligt att en god spelare är medlem i mer än en klubb, för att få fler tillfällen till träning.

I England organiseras krocketsporten av The Croquet Association, till vilken drygt 150 klubbar har anslutit sig. Antalet medlemmar i Canterbury Croquet Club ligger kring fyrtio och det verkar som om intresset för klubben stadigt ökar.

Det är sådant man kan läsa sig till på anslagstavlorna i klubbhuset. Där sitter ett schema för träning och tävling. Spelarnas aktuella handikapp synliggörs och så vidare. Mycket information går också att hitta på klubbens Facebook-sida.

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2019-11-18