Borås bästa krocketspelare

Bilden togs 2011 då Jonatan Andersson vann Sussex Open Golf Croquet Championship. Han är ensam om att ha vunnit de svenska mästerskapen i samtliga fyra singeldiscipliner. Han har varit i två EM-finaler i golfkrocket.

Debuten i början av 2000-talet

På försäsongen 2007 avgick jag som ordförande för Svenska Krocketförbundet. Senare det året blev Jonatan Andersson svensk mästare i både golfkrocket och association croquet. Det missade jag och tyvärr hela perioden då han blomstrade som spelare. Han nådde sina största framgångar under de tio år då jag var inaktiv.

Tydligen blev Jonatan Andersson och hans tonårskompisar intresserade av krocket 2001, i samband med att Fjärdingsparken invigdes. Borås Krocketsällskap medverkade med prova på-spel och själv framträdde jag med ett par krocketsånger från en scen.

Det vore förmätet att inbilla sig att mina låtar fungerade som locktoner, att de hade någon som helst betydelse för Jonathan Andersson då han bestämde sig för att testa krocket. Men faktum är att han är en mycket musikalisk person. Han har själv framträtt som underhållare i samband med krockettävlingar och självklart i än större sammanhang.

Möjligen mötte jag honom på en krocketbana första gången 2003. Eller var det bara några av hans vänner? Då arrangerades tävlingen Hässleholmen Open på en gräsmatta utanför Stadsdelskontoret. Vi spelade svensk krocket. Vid den tidpunkten hade inte de unga nybörjarna hunnit utveckla konsten att åstadkomma breaks.

Vad jag förstått var Jonatan Andersson och hans vänner aktiva inom en frikyrka i Brämhult. Den kyrkan kom senare att betyda mycket för hans utveckling som krocketspelare. Ryktet förtäljer att konstgräs placerades där, samt en träplatta med hål i – i form av en båge. Där pågick intensiv träning flera vintrar i sträck, vilket grundlade ett gediget kunnande.

Intresset för religion ledde för övrigt till att Jonatan Andersson senare utbildade sig till pastor. Hösten 2017 anställdes han av Ekbackskyrkan i Vingåker, dit han flyttade med sin familj. Ungefär samtidigt försökte Borås Krocketsällskap värva honom som spelare, vilket han med största möjliga vänlighet tackade nej till.

Framgångarna börjar komma

Antagligen var det säsongen 2005 som vi testade golfkrocket i Borås för första gången. Dåvarande förbundskaptenen Simon Carlsson höll en kurs, vilken lockade deltagare från Västsverige och Småland. Redan året därpå arrangerades de första svenska mästerskapen i grenen, i Borås.

Tävlingen genomfördes i Majorslunden, i kommundelen Göta. Jonatan Andersson var en av deltagarna och även om han inte placerade sig så övertygade han i alla fall om sin talang.

Också i grenen svensk krocket kunde man se tydliga tecken på snabb utveckling. Jag hann se Jonatan Andersson spela i de svenska mästerskapen i Borås 2004 och på Visingsö 2005. I den sistnämnda tävlingen var han nära en finalplats i dubbel, i par med Anders Moldin.

Det dröjde till 2008 innan han vann SM i svensk krocket. Sammanlagt har Jonatan Andersson blivit svensk mästare vid fem tillfällen. Han utmärker sig genom sin mångsidighet. Det gör han för att han är den ende som vunnit guld i samtliga singeldiscipliner. Både 2009 och 2014 vann han nämligen SM i grenen tvåklots-singel.

Hans meritförteckning på svensk mark ser ut enligt följande:

* Association croquet (singel – 2007)
* Golfkrocket (singel – 2007)
* Svensk krocket (singel – 2008)
* Svensk krocket (tvåklots-singel – 2009, 2014)

Jonatan Andersson i EM-final

Utöver sina meriterande titlar i Sverige har Jonatan Andersson även utmärkt sig internationellt. Av bilden ovan framgår att han vann Sussex Open Golf Croquet Championship 2011. Det skulle inte förvåna om han vunnit än fler titlar under sina resor på de brittiska öarna.

Klart är att han nått två finaler i de Europeiska mästerskapen, båda gångerna i golfkrocket. Han spelade mot Stephen Mulliner 2009 och mot Rachel Rowe 2014.

Den senare finalen har filmats och lagts ut på Youtube. Inte nog med att matchen är spännande, den passar utmärkt för pedagogiska ändamål. Genom att titta noga får man en god bild av hur spelet går till, vilka taktiska överväganden spelarna gör, och så vidare.

Klicka bara på pilarna nedan, titta på matchen och lär!

Europamästerskapen i golfkrocket 2014 – game 1 >>
Europamästerskapen i golfkrocket 2014 – game 2 >>
Europamästerskapen i golfkrocket 2014 – game 3 >>

© Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck och annan kopiering är förbjuden.
UPPDATERAD 2019-11-12